Lefutottnak tűnő verseny: sokan Johannis újabb diadalára számítanak az elnökválasztás előtt

Balogh Levente 2019. november 23., 15:29

Vasárnap rendezik az elnökválasztás második fordulóját, amelyen Klaus Johannis hivatalban levő államfő méri össze az erejét Viorica Dăncilă szociáldemokrata pártelnökkel.

Fotó: Székelyhon-montázs

Vasárnap eldől, ki lehet a román államfők rezidenciájául szolgáló Cotroceni-palota lakója a következő öt évben: az elnökválasztás második fordulójában az újrázni készülő, hivatalban levő elnök, Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje csap össze Viorica Dăncilával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével.

Mint ismeretes, a „normális Romániát” ígérő, a PSD végső legyőzését szorgalmazó Johannis a voksok 33,82 százalékát, 3 485 292 szavazatot megszerezve nyerte meg az elnökválasztás vasárnapi első fordulóját, míg a szlogenje szerint „minden románért” küzdő, kormánya eredményeivel kampányoló Dăncilă 22,26 százalékot – 2 051 725 szavazat – kapott.

A szavazókörök – akárcsak a múlt vasárnapi első fordulóban – reggel hétkor nyitnak, és este kilencig várják a voksolni akarókat.

A külföldön élő román állampolgárok ugyanakkor ezúttal is három napon át – már péntek déltől – voksolhatnak.

A hatályos jogszabály értelmében akik a szavazókörben, illetve a szavazókör előtt urnazáráskor még sorban állnak, leadhatják szavazatukat.

{K1}

Nem állnak egyértelműen Johannis mellé a magyar pártok

Az előrejelzések szerint a választás esélyese Klaus Johannis, aki már az első fordulót is toronymagas előnnyel nyerte. Ehhez hozzájárulhat, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) harmadik helyezett jelöltje, Dan Barna USR-elnök Johannis támogatására buzdította híveit. Így tett a Népi Mozgalom Párt (PMP) is. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) – amelynek a Pro Romániával közösen indított jelöltje, Mircea Diaconu a negyedik helyen végzett – viszont a jelek szerint nem áll be a sorba: az ALDE elnöke, Călin Popescu Tăriceanu szerdán este úgy nyilatkozott: egyik jelölt sem volt meggyőző számára, így az ALDE-nak egyik mellett sem kellene kiállnia. Victor Ponta, a Pro Románia elnöke már korábban úgy nyilatkozott: nem érdekli, mi lesz a második fordulóban.

Az RMDSZ részéről Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte: a szövetség egyik jelöltet sem tudja támogatni a második fordulóban, ezért

a magyar választópolgárok lelkiismeretére bízza, hogyan voksolnak.

Kelemen ugyanakkor lapunknak elmondta: ha nehezen is, de Johannisra szavaz.
Lelkiismereti szavazásra buzdít a Magyar Polgári Párt (MPP) is, míg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelezte: semmiképpen sem tudnak Dăncilă mellett kiállni, de jó szívvel a Johannisra szavazásra sem buzdítanak. Arra biztatnak: mindenki éljen szavazati jogával, de

az érvénytelen szavazat is a véleménynyilvánítás egyik formája.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szintén érvénytelen szavazásra buzdít.

Johannis mindazonáltal a második forduló előtt is jelezte: számít az őt öt évvel ezelőtt masszívan támogató magyarok szavazataira. Ugyanakkor az azóta eltelt öt évben

egyszer sem mutatkozott megértőnek a magyar közösség problémái iránt és nemet mondott az autonómiatörekvésekre is.

Johannis győzelmét segíthetik elő a külföldön élő románok is, akik rendszerint a jobboldalra szavaznak.

{K2}

Vita nélküli kampány

A várt Johannis-diadal mértékét csökkentheti ugyanakkor, hogy a két forduló között a szokásjogot felrúgva nem volt hajlandó nyilvános jelölti vitára kiállni Dăncilával, aki naponta többször is felszólította a vitára. Johannis és a PNL ugyanis úgy értékeli: előnye akkora, hogy fölösleges kiállnia a vitára, amelyen esélyt adna a volt miniszterelnöknek, hogy kormánya eredményeit sorolva kampányoljon. Ehelyett két ízben is sajtótájékoztatón „vitázva” ismertette terveit. A második ilyen rendezvényre, amelyre kedd este került sor, Dăncilă is rászervezte saját „vitáját”, amelyen az újságírók kérdéseire válaszolt.

Johannis vitától való menekülését még a hozzá közel álló román média jelentős része is bírálta.

Ráadásul a szemtől szemben való megmérkőzés visszautasításával Johannis engedte, hogy a második forduló előtti időszakot ellenfele tematizálja. Mindemellett elemzők többsége szerint a hivatalban levő államfő győzelmének csak a mértéke kérdéses.