Vesszőfutás várhat Johannisra – Nem hatja meg a magyarokat a kisebbik rossz érve

Pataky István 2019. november 22., 18:44

Könnyen Klaus Johannis ellen fordulhat az a biztonsági játék, amelyre a hivatalban lévő államfő a választás döntő menetét megelőző kampányát építette – véli Pászkán Zsolt, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője.

Fotó: Presidency.ro

Klaus Johannisnak vagy Viorica Dăncilának kedvezett inkább az államfőválasztás első fordulóját követő kampány? – kérdeztük Pászkán Zsolttól. Az elemző szerint megbízható felmérések hiányában csak sejteni lehet a hatást, a sejtés pedig nem mindig tükrözi a valóságot. „A kéthetes időszak vége felé az viszont látható, hogy

tizenöt százalékos előnye birtokában Klaus Johannis biztonsági játékot választott.

Nem mozdult ki a komfortzónájából, kerülte a közvetlen összecsapást ellenfelével, az eredmény tartására törekedett. Ennek legfőbb bizonyítéka a november 19-i úgynevezett vita, amely valójában egy, a Johannis kampánycsapata által gondosan kiválogatott újságírókból és egyetemi hallgatókból álló nézőközönség előtti pankráció, azaz műbirkózás volt” – mondta a szakértő.

{K1}

Úgy vélte, az előadás külsőségei, formai elemei egyértelműen Johannisnak biztosítottak „biztonságos teret”, divatos kifejezéssel „safe space-t”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez a módszer könnyen ellene fordulhat, hiszen az a néhány betanult frázis, amellyel a PNL-n kívüli tábort szeretné a második fordulóban maga mellé állítani, kevésnek bizonyulhat a tartalom teljes hiányának helyettesítéséhez és a fanatikusan elkötelezett híveken kívüliek mozgósításához.

Öt év elképzelések nélkül

Pászkán Zsolt kihangsúlyozta, hogy

Johannis november 19-i előadása nemcsak stábja gyenge felkészültsége miatt volt tartalmatlan, hanem azért is, mert az államfő öt éves tevékenysége is üres és elképzelések nélküli volt.

Szerinte éppen ez az első mandátum fosztja meg a jelölt Johannist attól az előnytől, amivel 2014-ben rendelkezett a két forduló között, amikor az ismeretlenségből előlépett jelöltként alkalmasnak bizonyult arra, hogy sokan olyan vágyott tulajdonságokkal, képességekkel ruházzák fel, melyeknek később nem tudott, vagy akart megfelelni.

Ami Viorica Dăncilát illeti, a nagybányai származású elemző szerint a volt miniszterelnök november 19-i maratoni sajtótájékoztatóján önmagához képest elfogadhatóan teljesített. Az a tény, hogy szinte „védőháló” nélkül kiállt a vele szemben a legkevésbé sem engedékeny újságírók elé, és a vártnál sokkal tűrhetőbben állta a sarat, könnyen előnyére válhat – fogalmazott a szakértő. Hozzátette: Dăncilă már a második fordulóba kerülésével meglepte a közvéleményt, s a PSD szavazóinak jelentős részét is.

Elképzelhető, hogy a harcias és Johannist üldöző, őt vitára provokáló Dăncilă nemcsak azokat győzheti meg, akik az első fordulóban más jelöltekre – elsősorban Mircea Diaconura – szavaztak, hanem azokat is, akik távol maradtak a voksolástól.

Ebben az esetben nem fog számítani, hogy Dăncilă kampánya ugyanolyan tartalmatlan volt, mint az ellenlábasáé. Márpedig a fentiek alapján megtörténhet, hogy bármennyire is esélyes Klaus Johannis, bekövetkezhet egy választói részvételi hajlandóságon belüli változás, ami felboríthatja az eddigi elvárásokat” – mondta Pászkán Zsolt.

Fotó: Facebook/Viorica Vasilica Dăncilă

Az elemző megemlítette: Rareş Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) újdonsült „megmondóembere” több mint hétmilliós nézettséget jósolt Johannis „előadásának”, de a valóságban ez alig haladta meg a kétmilliót. Ebből kiindulva a szakértő szerint az is megtörténhet, hogy a PNL-s vezetők azon várakozása is vágy marad, miszerint Johannis hatvan-hetven százalékos győzelmet arat a PSD-s jelölt felett. „Márpedig egy szoros győzelem viszonylag alacsony részvételi arány mellett vesszőfutássá változtathatja Klaus Johannis második mandátumát, akárcsak a PNL-s kormányzást és a jövő évi választásokat” – tette hozzá Pászkán.

{K2}

Nagyvárosi magyar felsorakozás?

Kérdésünkre, hogy miként fognak viszonyulni a magyarok a döntő menethez, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője arra emlékeztetett, hogy

az előző elnökválasztásokon a magyar szavazók már bebizonyították: képesek az érdekeikkel ellentétesen is viselkedni.

Lásd Traian Băsescu támogatása vagy éppenséggel a Johannisnak megelőlegezett bizalom, hiszen Nagyszeben egykori polgármesteréről lehetett tudni, hogyan viszonyul a magyarokhoz. „Nem zárható ki, különösen a nagyvárosi magyar fiatalok, értelmiségiek részéről, hogy ezúttal is szépen felsorakoznak majd egy olyan jelölt mellett – mindkettő ide sorolható –, aki már bizonyította, fikarcnyit sem érdekli őt a magyarság, mint közösség. Ezúttal még a kisebbik rossz érv sem működik, mert két politikai nulla közül nem lehet kisebbet vagy nagyobbat választani” – vélte az elemző.

És hogy mit hozhat Romániának Johannis újrázása, illetve Dăncilă elnöksége? A szakértő szerint az exkormányfő esetleges győzelme növelheti a kormányra került liberálisok reményét arra, hogy megnyerik vagy az átlagosnál jobb eredményeket érnek el a 2020-as helyhatósági és parlamenti választáson, mivel ezáltal megmarad a „vörös pestissel” való kampányolás lehetősége, s egyéb olyan kormányzás-pótlékok alkalmazása, amivel a PNL, a Ludovic Orban vezette kormány „átvészelheti” a következő évet.

Pászkán Zsolt úgy látja, Johannis második mandátuma könnyen rémálommá válhat, nemcsak a magyar közösség, de általában véve a romániai társadalom számára is.

„Ha Ludovic Orban ugyanolyan kesztyűbábja lesz Johannisnak a kormány élén, mint amilyen Dăncilă volt Liviu Dragneának, Johannis elképzeléshiánya az egész kormányzásra rányomja majd a bélyegét, és ebből csak rendkívül kedvező külső körülmények esetén lehet majd jelentős károk nélkül kikerülni” – vetítette előre a jövőt az elemző.