Magyar vezetők nélkül maradhat a marosvásárhelyi orvosi egyetem

Szucher Ervin 2019. november 21., 08:24

Nincs különösebb ok a derűlátásra – állapította meg a Krónikának Szabó Béla, a magyar tagozat vezetője a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen zajló szenátusi választásokra utalva.

Kivár. Szabó Béla az utolsó pillanatban dönti el, vállal-e újabb mandátumot a szenátusban Fotó: Haáz Vince

Veszélybe kerülhet a magyar képviselet a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen (MOGYTTE). A kedvezőtlen etnikai arányok alapján csekély esély mutatkozik arra, hogy magyar oktató kerüljön a tíz főtanszék valamelyikének élére. A szenátusi alelnöki tisztség is képlékeny, hisz az új jogszabály szerint arra már nem a magyar tagozatnak, hanem a leendő elnöknek kell megtennie a jelölést. 

Nincs különösebb ok a derűlátásra – állapította meg Szabó Béla, a magyar tagozat vezetője, akit az immár a George Emil Palade nevét viselő egyetemen zajló választásokról kérdeztünk. Mint mondta,

ha a felsőoktatási intézményben a megszokott módon, etnikai alapon folyik a szavazás, a tíz főtanszék közül legjobb esetben is egynek az élére kerülhet magyar tanár.

Mindössze a gyógyszerészeti karon van némi esély, ahol a magyar oktatók aránya 45 százalék körül mozog. A többi helyen még az egyharmadot sem közelíti meg. „Azt mondja meg nekem valaki azok közül, akik állandóan számonkérnek bennünket: miként lehet 30 százalékkal jogokat kiharcolni, és törvényeket betartatni?!” – vetette fel a professzor, utalva arra, hogy évek óta a magyar közösség egyes képviselői vádaskodásainak kereszttüzében áll. Mint mondta, ő és társai hiába próbálkoznak hatékonyan dolgozni, eredményeik saját elvárásaikhoz képest is rendkívül szerények. A magyar tagozat amúgy is silány helyzete a kizárólag román tannyelvű Petru Maior Tudományegyetemmel történt tavalyi egyesítés után tovább romlott.

A magyar diáklétszám 30 százalékról 20 alá süllyedt.

Mint ismeretes, az utóbbi hónapokban az egyetem magyar tagozatának oktatóközössége és az RMDSZ vezető politikusai többször is tárgyaltak Leonard Azamfirei rektorral. A magyar fél azt kérte, tartsák be a törvényes előírásokat, hozzák létre a magyar nyelvű klinikai és preklinikai főtanszékeket, illetve az önálló magyar kart a gyógyszerészeti egyetemen; ugyanakkor a jászvásári származású amerikai Nobel-díjas Palade nevét viselő intézmény vegye fel a néhai neves tanár, Miskolczy Dezső nevét is. Bár maga Kelemen Hunor szövetségi elnök is bizakodóan nyilatkozott az egyik megbeszélés után, a MOGYTTE vezetősége egyetlen kérésnek sem tett eleget. Közben az angol tannyelvű orvosképzés számára az egyetem idén, különösebb akadékoskodás nélkül, önálló kart hozott létre.

A többfordulós tárgyalás során Azamfirei két fontosabb üzenetet fogalmazott meg a magyar oktatók irányába: érjék be egyetlen magyar preklinikai főtanszékkel, és a szenátusi tagok térjenek vissza az egyetem döntéshozó testületébe, amelynek munkálatait addig – tiltakozásként – bojkottálták.

Meg szerettük volna tudni a tagozatvezetőtől, hogy jelen körülmények közt vállal-e újabb mandátumot a MOGYTTE szenátusában, esetleg ha felmerül a lehetőség, elfogadná-e az alelnöki tisztséget, illetve felhagynak-e a bojkottal a magyar oktatók. A kérdések hallatán Szabó professzor kifakadt, azt állítván, hogy „ezt valaki megrendelte öntől”. A kérdéseket tendenciózusnak tartotta, mivel egy nappal a választások előtt hangzottak el, amelyeken ő is érdekelt lehet. Szabó Béla teljesen más hangnemben, egy öt perccel későbbi telefonbeszélgetésben tért vissza a témára. Elmondta, hogy jelöltetése magánügy, amelyről csütörtökön délután 5 óra előtt 5 perccel fog dönteni. Ami meg az esetleges alelnöki tisztséget illeti, arról majd „a maga idejében” fog nyilatkozni annak függvényében, hogy ki lesz az elnök, és egyáltalán megfelelő személynek tartja-e azt.