Őrizetbe vették a Transelectrica vállalat volt igazgatóját

2019. november 19., 17:53

Őrizetbe vették kedden Marius Dănuț Carașolt, a Transelectrica állami energiavállalat diplomabotránya miatt nemrég leváltott igazgatóját, miután az ügyészek a nap folyamán házkutatást tartottak ingatlanaiban.

Idegen tollakkal ékeskedett. Carașol hamis egyetemi diplomát bemutatva helyezkedett el vezetői tisztségben Fotó: Facebok/Transelectrica

A házkutatásokat összesen három helyszínen – Carașol hivatalos lakhelyén és két másik, a tulajdonában levő ingatlanban – hajtották végre.

Az ügyészség csalás és hamis okirat felhasználása miatt nyomoz az ügyben, miután Carașol hamis egyetemi diplomát bemutatva helyezkedett el vezetői tisztségben egy stratégiai jelentőségű állami cégnél.

Az így okozott kárt 460 ezer lejre becsülik, az összeg visszaszerzéséért a Transelectrica is belépett az eljárásba. A legfőbb ügyészség még szeptember második felében kezdett el hivatalból nyomozni az ügyben. A vizsgálat előzménye, hogy a Transelectrica felügyelő bizottsága még szeptember 19-én leváltotta tisztségéből Carașolt. Az ok: kiderült, hogy állításával ellentétben nem rendelkezett egyetemi diplomával.

Carașol hamis diplomával igazolta felsőfokú tanulmányait, hiszen életrajzában feltüntette, hogy diplomát szerzett a bukaresti Műegyetemen, de a felsőoktatási intézmény rektora közölte, hogy csak látogatta az előadásokat, de oklevelet nem szerzett.

A tőzsdén jegyzett Transelectrica birtokolja a romániai villamosenergia-hálózatot, és a román állam egyik stratégiai fontosságú vállalata.

Carașol leváltását azzal indokolták, hogy a nyilvánosságra került információk hatással vannak a vállalat megítélésére, és óvni akarják a vállalat hírnevét a befektetők előtt.

Nem ez az első eset, amikor hamis diplomával rendelkező, felelős tisztséget betöltő személyek buknak le. Az év elején két álorvosról derült ki, hogy évek óta úgy dolgoztak kórházban, hogy nem végezték el az orvosi egyetemet. Korábban tucatnyi állami alkalmazottról, miniszterekről, hírszerzési vezetőkről, törvényhozókról, rendőrökről és egyéb magas rangú állami tisztségviselőkről derült ki, hogy szabálytalanul szereztek doktori címet.