Felmentették a korrupciós vádak alól alapfokon az egykori RMDSZ-es mezőgazdasági államtitkárt

MTI , Krónika 2019. november 19., 13:46

A Bukaresti Törvényszék első fokon felmentette a korrupciós vádak alól Nagy Péter Tamás volt mezőgazdasági államtitkárt. A hétfőn kimondott ítéletről a törvényszék szóvivője tájékoztatta az MTI-t.

Nagy Péter Tamás

Az ítéletnek a romániai bíróságok portálján megjelent kivonata szerint a törvényszék az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által összeállított vádirat mindhárom vádlottját valamennyi vádpont alól felmentette, vagyonuk zárlatát feloldotta. Az elsőfokú ítélet ellen az ítélet közzétételét követő tíz napban lehet fellebbezést benyújtani.

A vádhatóság azt állította, hogy az RMDSZ politikusa a minisztérium főtitkárával, Virgil Gămannal együtt 40 ezer euró csúszópénzt kért és kapott a Romexpo kiállítási komplexum vezetőitől a 2014 őszén megrendezett Indagra mezőgazdasági vásár szervezési jogának odaítéléséért.

Nagy Péter Tamás 2014 márciusa és decembere között töltött be államtitkári tisztséget a Victor Ponta vezette kormány mezőgazdasági minisztériumában.

Azt követően mondott le tisztségéről, hogy 2014 decemberében az RMDSZ kilépett a kormányból. A DNA 2015. január 9-én letartóztatta, és vagyonát zárolta. Az ugyanabban a hónapban benyújtott vádiratban befolyással való üzérkedéssel, csúszópénz elfogadásával, pénzmosásra és magánokirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg a vádhatóság. A volt államtitkár három hónapot töltött előzetes letartóztatásban és házi őrizetben. A 39 éves marosvásárhelyi állatorvos, állattenyésztési szakértő korábban az Országos Állatnemesítési és Szaporítási Ügynökség vezérigazgatójaként tevékenykedett.