Sorsdöntő hozzáállás és akarat: a magyar labdarúgó-válogatott Walesben lép pályára az Eb-részvételért

Krónika 2019. november 19., 10:20

Igazi döntőt vív kedden este Magyarország fociválogatottja Cardiffban, ahol siker esetén biztosan Európa-bajnoki részvételt ünnepelhet. Bár nem a piros-fehér-zöldek a párharc favoritjai, Marco Rossi csapata „el akarja hinni”, hogy nyerhet.

Szívvel-lélekkel. A magyar válogatott tagjai remélik, hogy Eb-meccset játszhatnak a Puskás Arénában Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a hozzáállás és az akarat dönt kedden a Wales elleni idegenbeli, utolsó Európa-bajnoki selejtezőn. Mint ismeretes, a győztes válogatott – a már biztos csoportelső horvátok mögött – egyenes ágon kijut a jövő évi kontinensviadalra, amelynek egyik helyszíne a budapesti Puskás Aréna lesz. Marco Rossi az elutazást megelőző sajtótájékoztatón a repülőtéren az MTI szerint kiemelte, a szakmai stáb minden apró részletre felkészült, ugyanakkor egy mérkőzésen vannak olyan helyzetek, amelyeket nem lehet befolyásolni, de bízik benne, hogy a csapat ezekre is jól reagál majd a romániai idő szerint 21.45-kor kezdődő találkozón.

A kezdő tizenegy már megvan

A walesiek szombaton Azerbajdzsánban diadalmaskodtak 2-0 arányban – ezzel kapcsolatban az olasz szakember kiemelte, hogy azon a találkozón nem a legerősebb összeállításában lépett pályára a rivális, de ez nyilvánvalóan Cardiffban már nem így lesz. Marco Rossi hangsúlyozta,

a kezdő tizenegy már megvan, csak az a kérdés, hogy melyik az a három játékos a keretből, akik még a kispadra sem ülhetnek le Walesben.

Az biztos, hogy Nagy Zsolt, aki az Uruguay elleni pénteki stadionavatón bemutatkozott, ott lesz majd a pályán. A Puskás Akadémia védőjéről a kapitány azt mondta, a futballista teljesítményével meggyőzte a szakmai stábot.

A stadionavatóról – amelyen Uruguay 2-1-re nyert – Marco Rossi megjegyezte, az első húsz percet leszámítva a csapat megmutatta, hogy a világ egyik legjobb válogatottjával is képes nyílt sisakos mérkőzést játszani, a horvátok elleni idegenbeli találkozót leszámítva így volt ez a teljes Eb-selejtező-sorozatban, és erre lesz szükség majd Walesben is. Kiemelte,

különösképpen fontos az első húsz perc, mivel a házigazdák várhatóan nekirontanak majd a válogatottnak.

A játékosokat a walesi és a horvátok elleni hazai találkozót is eldöntő Pátkai Máté képviselte. A MOL Fehérvár FC középpályása a stadionavatón nem lépett pályára, Walesben azonban ott lesz a kezdőcsapatban. Mint elmondta, a riválisnak nagyon veszélyes támadói vannak, de a védelmük sebezhető. Hozzátette, a magyar válogatott sem a legjobb védelemmel áll fel, de ha a csapat el tudja hinni, hogy nyerhet – és ez lehet a kulcs –, akkor sikerülhet a bravúr.

{K1}

Megfogyatkozott magyarok, kiegészült walesiek

Az előjelek azonban nem túl kedvezőek a döntővel felérő cardiffi összecsapás előtt, mivel a piros-fehér-zöldeknek felforgatott védelemmel kellene kivívniuk a győzelmet. Az olasz szakember a hátsó alakzatból három kulcsjátékosára sem számíthat: Korhut Mihály eltiltás, Willi Orbán és Kádár Tamás pedig sérülés miatt nem léphet pályára Walesben. Ezzel szemben

a szigetországiak legnagyobb sztárja, Gareth Bale éppen felépült a sorsdöntő összecsapásra:

egy hónapos kihagyás után szombaton, az Azerbajdzsán vendégeként aratott kétgólos siker alkalmával tért vissza, de a Real Madrid szélsőjén kívül bevethető lesz a Juventusban futballozó Aaron Ramsey, valamint a Manchester Unitedet erősítő Daniel James is. Nem véletlen, hogy a fogadóirodák a házigazdákat tartják a párharc egyértelmű esélyesének: miközben egy walesi siker átlagosan 1,7-szeres nyereményt érhet, a magyar diadal a tét ötszörösét hozná.

A csoport másik találkozójának – amelyet egy időben rendeznek a cardiffival – csak akkor lesz jelentősége, ha a walesi–magyar rangadó döntetlennel zárul. Ebben az esetben Szlovákia nevető harmadikként megszerezheti az Eb-részvételt jelentő második helyet az ötösben, amennyiben hazai pályán – a papírformának megfelelően – felülmúlja a sereghajtó azeri csapatot. Ha viszont Nagyszombaton meglepetésre az azeriek legalább pontot szereznek, akkor a magyarok számára a cardiffi pontosztozkodás is azt jelentené, hogy megtartják második pozíciójukat.

Egyenes ágon 34 éve nem sikerült

A magyar csapat 34 éve nem jutott ki nagy tornára egyenes ágon: az 1985-ben sikerrel zárult világbajnoki selejtezőket követően csak az előző Eb-re vívta ki a részvételt, négy éve azonban pótselejtezőn biztosította helyét a kontinensviadalra.

Amennyiben Walesben nem jár sikerrel a nemzeti együttes, akkor „pótvizsgára” ezúttal is lehetősége lesz jövő márciusban a tavaly őszi Nemzetek Ligája-szereplése alapján.

A magyaroknak ez esetben két mérkőzést kellene nyerniük, az elsőt mindenképpen idegenben, az ellenfelekre pedig a pénteki nyoni sorsoláson derül fény.

Azért nem mindegy, hogy egyenes ágon, vagy pótselejtezőn jut ki a magyar válogatott, mert ha kedden kiharcolja részvételét, akkor akár mindhárom csoportmeccsét a pénteken felavatott Puskás Arénában játszhatná. Az MTI szerint hogy a csoportkörben a németek vagy a magyarok élvezhetik mindvégig a hazai pálya előnyét, az jövő hét szombaton, a bukaresti sorsoláson dőlne el. Viszont ha pótselejtezőre kényszerül a nemzeti együttes, akkor siker esetén is „csak” kétszer lépne pályára Budapesten, a harmadik meccsét pedig mindenképpen Münchenben vívná a Nationalelf ellen.

 Az E csoport állása
1. Horvátország 8 5 2 1 17-7 17
2. Magyarország 7 4 0 3 8-9 12
3. Wales 7 3 2 2 8-6 11
4. Szlovákia 7 3 1 3 11-11 10
5. Azerbajdzsán 7 0 1 6 5-16 1