Őrizetben a temesvári rovarirtást végző cég tulajdonosa, ismert a mérgező anyag

Krónika 2019. november 19., 09:30

Őrizetbe vették a nyomozó hatóságok annak a cégnek a tulajdonosát, amely kártevőirtást végzett Temesváron, az akció nyomán pedig egy tömbház három lakója életét vesztette. A gyanú szerint az áldozatok alumínium-foszfid alapú anyagtól szenvedtek mérgezést.

Tűzoltók és toxikológusok helyszínelnek a rovarirtáson átesett temesvári épületeknél Fotó: Opinia Timisoarei

Hírügynökségi jelentések szerint a rendőrség 24 órára őrizetbe vette Ioan Buță vállalkozót, a Bistim Dera Kft. Vezetőjét, akit gondatlanságból elkövetett emberöléssel, testi sértéssel, valamint mérgező anyagok tiltott kereskedésével gyanúsítanak. A hatóságok hétfőn este elrendelték egy másik, a Vaida Voievod utcában lévő tömbház kilakoltatását is, ahol ugyanez a cég végzett rovar- és rágcsálóirtást, állítólag ugyanazzal a mérgező anyaggal. Az épületből összesen 31 személyt evakuáltak.

A cég alumínium-foszfid hatóanyagú pasztillákat helyezett el a lakásokban, ami azonban vízzel, nedvességgel érintkezve fokozottan tűzveszélyes, mérgező gőzöket fejleszt, amely rendkívül káros a szervezetre.

A Temes megyei törvényszék kedden délelőtt kibocsátott közleményében megállapítja, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a gyanúsított cégének munkatársai Delicia – GASTOXIN elnevezésű rovarirtót használtak. A Violeta Filip megyei főügyész által jegyzett dokumentum szerint a szer alumínium-foszfidot tartalmaz, emiatt mérgező hatása rendkívül magas, belélegzése halált okoz.

A gyanúsított cégtulajdonos ügyvédje szerint a kártevőirtást végző férfi a feketepiacon szerezte be a gabonasilókban rágcsálók ellen használt alumínium-foszfid tablettákat. Annyit tudott róluk, hogy „erősebbek” a szokásos rovarirtó szereknél és „kiváló” eredményt ért el velük egy hónappal korábban egy kiürített szálloda fertőtlenítése során. A férfi a tablettákat múlt hét végén egy poloskákkal és csótányokkal teli, elhagyott lakásban is szétszórta, az ajtók és ablakok kereteit pedig ragasztószalaggal tömítette el. A lezárt lakás kulcsait magához vette, a nedvesség hatására gázokat fejlesztő méreg azonban átszivárgott a szomszédos lakásokba, ahol egy hároméves gyermek, illetve egy 9 napos csecsemő és 28 éves édesanyja halálát okozta.

Nicolae Robu temesvári polgármester sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ügyben érintett Bistim Dera Kft. nem rendelkezett a városháza által kibocsátott működési engedéllyel. „Az a cég és az alapítói teljesen felelőtlenek, megengedhetetlen ugyanis, hogy engedély nélkül folytassanak ekkora kockázattal járó tevékenységet. Tőlünk egyszer sem kértek kereskedelmi működési engedélyt, senki nem tudott róluk” – jelentette ki az elöljáró, hozzátéve: a kártevőirtáshoz a polgármesteri hivatalnak semmi köze, azt az illető lakótársulás igényelte. Kiderült az is, hogy a négy éve alapított céget egyszer sem ellenőrizte a közegészségügyi, illetve az állat-egészségügyi hatóság. A két intézmény illetékesei ugyanakkor nem tudtak válaszolni arra, hogy a társaság rendelkezett-e a mérgező anyagok kezelésére, felhasználására vonatkozó engedéllyel, nem tudni ugyanis, hogy kinek áll hatáskörében kibocsátani ilyen engedélyt.

Az egészségügyi minisztérium kedd reggeli tájékoztatása szerint hétfő este 25 személyt ápoltak kórházban a temesvári kártevőirtást követő tragédia nyomán. A Louis Ţurcanu Kórházban 12 gyermeket tartanak orvosi felügyelet alatt, akiknek egészségi állapot javult, velük van 5 felnőtt, a megyei sürgősségi kórházban pedig 8 személyt kezelnek, mindegyikük állapota stabil.

Elena Megherea, a Temes megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) szóvivője szerint más helyszíneken, ahol ugyanez a cég végzett kártevőirtást, nem találtak egészségre káros gázokat a levegőben. A beavatkozások Alin Franţescu alprefektus koordinálása alatt zajlottak, de a helyszínen jelen volt Nicolae Robu temesvári polgármester, Călin Dobra Temes megyei tanácselnök és a belügyminisztériumi egységek több vezetője.

Mint arról beszámoltunk, három lakó – egy kilenc napos csecsemő, egy három éves gyermek, valamint utóbbi édesanyja – életét vesztette, több tucatnyian pedig kórházba kerültek egy temesvári tömbházból, ahol a gyanú szerint rovarirtás okozta a tömeges megbetegedést. A rovarirtás és az elhalálozások ügyében gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával, ismeretlen tettes ellen bűnvádi eljárást indított az ügyészség.

{K1}