Botrány a román kézilabdában, tiltott módszert használtak a válogatott játékosok

Krónika 2019. november 19., 08:56

Hatalmas botrány robbant ki a román női kézilabda háza táján, miután tiltott módszer használata miatt a válogatott három játékosa fennakadt a doppingellenőrzésen. Az érintettek valamennyien Brassóban játszanak, és nem utazhatnak a vébére.

A Brassói Corona kerete, benne a fennakadt válogatott kézilabdázókkal: Bianca Bazaliu (balra fent), Cristina Laslo (fekve, bal szélen), valamint Daria Bucur (18-as mez) Fotó: Facebook

A történteket hétfőn este szellőztette meg a bukaresti sportsajtó. A Gazeta Sporturilor és a Prosport honlapján közölt cikkek szerint a Román Doppingellenes Ügynökség (ANAD) feltárta, hogy a Brassói Corona három kézilabdázója – Cristina Laslo, Bianca Bazaliu és Daria Bucur – intravénás lézerterápiát vett igénybe.

A vér intravénás lézeres besugárzása a szervezet energiaszintjének növekedését, a fizikai teljesítmény növekedését vonja maga után, a baj csak az, hogy ez szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján.

Az ANAD már tájékoztatta a tiltott módszer használatáról a Román Kézilabda-szövetséget, a bukaresti ifjúsági és sportminisztériumot, a Román Olimpiai és Sportbizottságot, továbbá a WADA-t és a Brassói Coronát is. Állítólag a Cenk alatti város klubjának valamennyi kézilabdázója alávetette magát a lézeres kezelésnek.

A botrány rendkívül érzékenyen érinti a jövő szombaton kezdődő, Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságon résztvevő román női kézilabda-válogatottat, amely szerdán utazik el a tornára. Bár az érintett játékosokat (a 18 fős keretből Eliza Buceschi is Brassóban kézilabdázik) ezután fogják meghallgatni az ügyben, a történtek miatt valószínűleg kikerülnek a válogatottból, helyettük pedig újakat hív be Tomas Ryde szövetségi kapitány.

Alexandru Dedu, a Román Kézilabda-szövetség elnöke a Gazeta Sporturilor sportnapilap portálának megerősítette, hogy a gyanú szerint három válogatott kézilabdázó tiltott szert használt. A sportági vezető szerint ha a gyanú beigazolódik, a WADA súlyos szankcióira kell számítani. Ionuț Stroe ifjúsági és sportminiszter is megerősítette, hogy tájékoztatást kaptak az ügyben az ANAD-tól, részletekbe azonban nem kívánt bocsátkozni.

A román válogatott egyébként Magyarországgal, Spanyolországgal, Kazahsztánnal, Montenegróval és Szenegállal játszik ugyanabban a csoportban a Japánban rendezendő világbajnokságon.