Országgyűlés: kémkedéssel hozták összefüggésbe, hogy a Momentum román államfőjelöltet támogatott

Krónika 2019. november 18., 22:52

Az ellenzéki Momentum Mozgalom határon túli politikája, a román és szlovák politikusok támogatása is terítékre került a magyar Országgyűlés hétfői ülésén.

Gulyás Gergely indokolhatatlannak, elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak ítélte, amit a Momentum tett Fotó: MTI/Soós Lajos

Az azonnali kérdések során a Fidesz parlamenti képviselője azt firtatta, hogy a Momentum miért „üzent hadat” a határon túli magyaroknak. Ezzel arra utalt, hogy Fekete-Győr András, az ellenzéki alakulat vezetője a romániai államfőválasztás november 10-ei első fordulója előtt részt vett a Mentsétek meg Romániát (USR) kolozsvári nagygyűlésén, amelyen felszólalt, és támogatásáról biztosította a párt jelöltjét, Dan Barnát.

Fekete-Győr ezt követően rengeteg bírálatot kapott amiatt, hogy nem az egyetlen magyar nemzetiségű jelöltet, Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt támogatta a kampány során.

Felszólalásában a fideszes Tilki Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a Momentum elnöke „a magyarellenességről ismert, korábban egy fasiszta szervezetben tevékenykedő román politikussal kampányolt, egy súlyos korrupciós botrányba keveredett jelölt mellett”. (A honatya vélhetően a politikai karrierjét a szélsőségesen nacionalista Vatra Românească szervezetben kezdő Dacian Cioloș volt kormányfőre, valamint az uniós források illetéktelen felhasználásával meggyanúsított Barnára gondolt). Tilki hozzátette: a Momentum alelnöke, Donáth Anna pedig Szlovákiában „támadta hátba” a magyarokat azzal, hogy egy szlovák pártnak kampányolt, és arra szólította fel a magyarokat, hogy legyenek büszke szlovákok. „Ezzel a Momentum hadat üzent a határon túli magyar közösségeknek. Miért teszik ezt? Internacionalista ködképet kergetnek, vagy tudatosan, utasításra cselekednek?” – tette fel a kérdést.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte: „eddig a román ügynökök fedésben dolgoztak Magyarországon akkor is, ha magyar nemzetiségűek voltak”. Indokolhatatlannak, elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak ítélte, amit a Momentum tett. Gulyás ugyanakkor képtelenségnek nevezte, hogy román szélsőjobboldaliak jobban képviselnék a magyar érdeket, mint a magyarok. „Az egykor volt SZDSZ is irul-pirul szégyenében” – idézte Gulyást az MTI. Szerinte a Momentumnak a nemzeti ügyek iránt még annyi „hallása”sincs, mint az egykori SZDSZ-nek volt. A miniszter megjegyezte azt is: az egykor nemzeti pártként indult Jobbik is közös listákat állított a Momentummal. Kijelentette: aki a magyar politikai közösség tagja, annak egyértelműen vissza kell utasítania a Momentum cselekedeteit.

Később Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője is szóvá tette, hogy a Momentum a szlovákiai és a romániai kampányban is saját nemzete képviselőivel szemben az „ideológiai barátait” támogatta. „Ez nem 21 századi, hanem magyarellenes politika, pont olyan, amint amit a baloldal korábban produkált, a rendszerváltás előtt és után” – jelentette ki a kormánypárti politikus.