Vélhetően rovarirtásnál használt méreg miatt hárman meghaltak, többen kórházba kerültek Temesváron

Rostás Szabolcs 2019. november 18., 15:36

Három lakó – köztük két gyermek – életét vesztette, több mint tízen pedig kórházba kerültek egy temesvári tömbházból, ahol a gyanú szerint rovarirtás okozta a tömeges megbetegedést.

Fotó: Tion.ro

Bár a halálesetek az elmúlt hétvégén történtek, a szerencsétlenségre csak hétfőn derült fény. Raed Arafat, a bukaresti belügyminisztérium államtitkára megerősítette a nap folyamán megjelent nemhivatalos információkat, közölve, hogy a 200 lakás alkotta temesvári panelben eddig ismeretlen eredetű mérgezés történt.

A belügyi illetékes szerint a halálesetek és a megbetegedések egy nemrég elvégzett rovarirtással állhatnak összefüggésben.

Raed Arafat úgy nyilatkozott, hogy az érintett, a temesvári egyetemi bentlakások közelében található tömbház valamennyi lakóját evakuálják, és mindenkit orvosi vizsgálatnak vetnek alá. Több mint harminc személyt mikrobuszokkal és mentőautókkal már kórházba szállítottak. A helyszínre kiszálltak a katasztrófavédelmi felügyelőség és a közegészségügyi igazgatóság munkatársai, és nekiláttak az épület átvizsgálásának.

Elena Megherea, aTemes megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője elmondta, a Mioriţei utca 10. szám alatti tömbház lakóinál pénteken jelentkeztek az első rosszullétek, és rövid idő alatt hárman is életüket vesztették: egy 9 napos csecsemő, egy három éves gyermek, valamint az egyik kiskorú édesanyja. További két gyemeket mérgezéses tünetekkel a Louis Ţurcanu Gyermekkórházba szállították. A katasztrófavédelmi illetékes közölte, hétfőn 14 órakor összehívták a sürgősségi helyzetek esetében illetékes megyei bizottságot, és elrendelték az ötszintes tömbház kilakoltatását.

Mihai Gafencu, a Béga-parti megyeszékhely gyermekkórházának szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az intézménynél három gyermeket ápolnak emésztési zavarokkal, állapotuk kielégítő. Dr. Florin Crişan, a temesvári mentőszolgálat szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, az érintett tömbház lakóitól szombaton érkezett az első segélyhívás. A hároméves áldozat szülei reggel még elutasították gyermekük beutalását, este azonban újból riasztották a mentősöket, a hasfájásra, étvágytalanságra, gyakori hányásra panaszkodó gyermek életét azonban a kórházban már nem sikerült megmenteni.

„A csecsemő esetében kezdetben félrenyelésre gyanakodtak, senki sem gondolt a mérgezésre. Ő is kórházba került, ahol meghalt. A hároméves gyermek 29 éves édesanyja hétfőn reggel telefonált a mentőszolgálathoz, ugyanazokra a tünetekre panaszkodott, többször újraélesztették, ám nem sikerült megmenteni az életét” – nyilatkozta az Agerpresnek Florin Crişan, hozzátéve: a halálesetek pontos okára a boncolás után derül fény. A temesvári tömbház lakóinak beszámolója szerint az épületben nemrég végeztek rovarirtást.

Daniel Cristian Franțescu Temes megyei alprefektus a Mediafax hírügynökségnek elmondta, a hatóságok egyelőre nem tudják, mi történt pontosan, de feltételezésük szerint rovarirtó szert használtak a tömbházban.

Ezzel egy időben hétfőn délután kiderült az is, hogy ugyanaz a cég végzett rovarirtást két temesvári klubban is, a Papa Sam és a Club 30 elnevezésű vendéglátóhelyet emiatt bezárták, és átfogó vizsgálatnak vetik alá. A Tion.ro helyi hírportál úgy tudja, hogy a rovarirtás és az elhalálozások ügyében gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával, ismeretlen tettes ellen bűnvádi eljárást indított az ügyészség.

Hétfőn délután több hatóság és állami intézmény illetékese sajtótájékoztatót tartott a helyszínen, ahol elmondták: az előzetes adatok szerint eddig ismeretlen eredetű méreg okozta a szerencsétlenséget a tömbház lakói körében. A mérgező anyag legmagasabb koncentrációját az épület 3. és 4. emeletén mérték, éppen ott, ahol az áldozatok laktak. Kiderült az is, hogy a kártevőirtást végző cég nem értesítette a lakosságot az akcióról, holott erre kötelezik a hatályos jogszabályok. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint hétfőn kora este hét gyermeket és öt felnőttet ápoltak kórházban mérgezéses tünetekkel. Nem sokkal később a Temes megyei katasztrófavédelem illetékese ettől eltérő adatot közölt: Elena Megherea szerint jelenleg nyolc felnőtt és kilenc gyermek szorul orvosi kezelésre a tömbházban szerzett megbetegedés miatt. A szóvivő hozzátette, más helyszíneken, ahol ugyanez a cég végzett kártevőirtást, nem találtak egészségre káros gázokat a levegőben.