Könyvbarátok találkozóhelyévé vált Marosvásárhely

Antal Erika 2019. november 18., 10:27

Sikeresnek bizonyult az immár 25. alkalommal megszervezett Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár – értékelte a vasárnap zárult könyves szemlét Káli Király István főszervező, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke. 

Jubilált, számos irodalmi rendezvénynek adott otthont a négynapos marosvásárhelyi könyves szemle Fotó: Haáz Vince

A jubiláló, immár 25. alkalommal megszervezett Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár a legjelentősebb kulturális eseménynek mondható a városban és a régióban is, a résztvevők – kiadók, szerzők, vásárlók – úgy készülnek, hogy ez az év legnagyobb könyves eseménye. A csütörtökön kezdődött, vasárnap zárult könyves szemle nem csak arról szólt, hogy itt szerzi be karácsonyi ajándékát a könyvbarátok zöme, de a vásáron találkoznak az olvasni szerető ismerősök, itt beszélik meg, ki mit szeret olvasni, kivel dedikáltatott.

Fotó: Haáz Vince

Valami belső béke jellemzi a hangulatot, amit talán a könyvek sugároznak. De akik ide bejönnek, azok mind mosolyognak”

– fogalmazott Káli Király István főszervező, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke.

{A}

Hozzátette, mindent egybevetve jól sikerült vásár volt az idei is. Kérdésünkre, hogy mit emelne ki a számos rendezvény közül, a szombat délelőtti irodalmi matinét említette, valamint a pénteki Prózaajándékot, de ugyancsak elismerően szólt az Irodalmi kávéház könyvbemutatóiról és beszélgetéseiről, a gyermekprogramokról és a színházi előadásokról is. Káli Király István arról is beszámolt érdeklődésünkre, hogy körbejárva a standokat, megtudta, hogy egyes kiadók nagyobb bevételre tettek szert, míg mások kevesebbre. De senki nem elégedetlenkedett, hogy nem érte volna meg idejönni és kifizetni a részvételi díjat. A gazdag program pedig valamennyi igényt kielégített,

senki nem távozott úgy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházból, annak előcsarnokából, a könyvbemutatók számára berendezett termekből, dedikáló sarkokból, hogy egy-két könyvet, vagy még több élményt ne vitt volna távozáskor magával.

Fotó: Haáz Vince

A könyvbemutatók számára a színház előcsarnokában, az oldalsó páholyok bejáratánál most is egy-egy kisebb termet alakítottak ki, az egyik Ady Endre, a másik a nemrég elhunyt Térey János magyarországi író, költő nevét viselte. A főpáholy előtt az Irodalmi kávéház volt a helyszíne számos beszélgetésnek. A színházon kívül azonban a Kultúrpalota kisterme, a Teleki Téka freskós terme, a Bernády Ház, a G-café is irodalmi találkozóhellyé alakult a hétvégére.