Zöld ház program: vaklármával tetézték a napelemes káoszt

Bíró Blanka 2019. november 18., 06:57

A Zöld ház napelemprogramot lebonyolító Környezetvédelmi Alap (AFM) vezetői szerint tévedés volt, hogy a szeptember 10-én feltöltött pályázati iratcsomók egyszerre átkerültek jóváhagyott státusba.

„Tévedett” az alkalmazás. Vaklármának bizonyult a határidő lerövidítése Fotó: Pál Árpád

 A programban részt vevő cégek eligazításért fordultak a hatósághoz, emlékeztetve, hogy az eredeti kiírásban 90 napos határidő szerepelt a visszacsatolási engedély beszerzésére, és magyarázatot kértek annak drasztikus lerövidítésére. András Lehel, a programban részt vevő, székelyudvarhelyi székhelyű Melinda-Impex Instal Kft. vezérigazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy vaklármának bizonyult a határidő lerövidítése. A Környezetvédelmi Alaptól azt a választ kapták, hogy

a program internetes alkalmazása generálta azt a „téves üzenetet”, miszerint a szeptember 10-én feltöltött összes pályázati iratcsomó megkapta az elvi jóváhagyást, így pedig szeptember 10-től számítják a visszacsatolási engedély beszerzésére megadott 90 napot.

Eszerint az iratot legkésőbb december 6-án be kellett volna mutatni.

„A téves üzenetet az applikáció generálta, ennek kijavítása folyamatban van, és a téves üzenetek kapcsán minden kivitelezőcég megkapja az utasításokat” – ez áll a hatóság válaszlevelében.

András Lehel kifejtette, bíztak benne, hogy tévedés történt, ám aggódnak, hogy tőlük független kiesések, megtorpanások miatt nem tudják kivitelezni a pályázatokat.

{K2}

Mint ismeretes, a napelemprogram kapcsán a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) vizsgálódik, mert felmerült a gyanú, hogy az első nekifutáskor, tehát szeptember 10-én a cégek egy része robotprogramokkal gyorsította a feltöltést. A közel két hónapos felfüggesztés után azt ígérték, ezt a lehetőséget kizárják, ám a november 6-ai újraindításkor a régiók egy részében továbbra is rohamos ütemben fogyott a pénzalap. A pályázati összegek Bukarest-Ilfov régió kivételével mindenhol elfogytak, miközben a fővárosban és környékén még most is lehívható 25 millió lej.

A programra összesen 656 millió lejt különítettek el, ami a becslések szerint 33 ezer rendszer telepítésére elég. Legtöbb 20 ezer lejig terjedő támogatás hívható le, 10 százalék önrészt kérnek a legalább 3 kWp teljesítményű napelemek vásárlására és felszerelésére. Miután a kéréseket elbírálják, azoknak a magánszemélyek, akik sikeresen pályáztak, 90 napon belül be kell szerezniük az áramszolgáltatótól a visszatáplálási engedélyt, majd ezután kerül sor a szerződéskötésre. Ezt követően a kivitelezőnek nyolc hónapon belül kell átadnia a munkálatot.

{K1}