Menesztették a Hargita megyei prefektust az út szélén haldokló medve miatt

Hírösszefoglaló 2019. november 17., 15:35

Menesztette tisztségéből Ion Marcel Vela belügyminiszter Hargita megye prefektusát, Jean-Adrian Andreit.

Fotó: Info Trafic Maros/Facebook

Menesztette tisztségéből Ion Marcel Vela belügyminiszter Hargita megye prefektusát, Jean-Adrian Andreit, aki 2014 decembere óta vezette a kormányhivatalt. A belügyi tárcavezető a Parajd és Szováta között szombat este elgázolt és vasárnap délig az út szélén agonizáló medve helyzetének nem megfelelő kezelése miatt indítványozta a prefektus leváltását – derül ki az Agerpres által idézett belügyi közleményből.

{K1}

Ebben rámutatnak,

a prefektus a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottság elnökeként nem hozta meg a megfelelő intézkedéseket a probléma hatékony megoldása érdekében, bár a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség időben tájékoztatta az esetről és a sérült állat szenvedéséről”.

A belügyi közlemény értelmében további ellenőrzéseket végeznek, hogy megállapítsák, történt-e mulasztás az ügyben a minisztérium valamely központi struktúrája részéről.

Szombat este elgázolt az autó egy medvét a Parajd és Szováta közötti 13A jelzésű országúton. A nagyvad súlyos sérüléseket szenvedett, vasárnap délben elkábították, majd lelőtték.

A Hargita megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője, Ladó Zsolt szerint az állatnak három lába is eltört a balesetben, így nem tudott volna életben maradni az erdőben.

A megyei környezetvédelmi őrség főfelügyelője, Balla Izabella azt mondta, vasárnap 10 óra 30 perckor kapták meg a medve kilövésére vonatkozó igénylést a Nagyküküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesülettől, az általa vezetett intézmény és a környezetvédelmi ügynökség is kedvezően véleményezte azt, majd a környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta a nagyvad kilövését.

Az állatot egy személyautó ütötte el, amelyben hárman utaztak, köztük egy gyerek, aki pánikrohamot kapott. A jármű utasai nem sérültek meg a balesetben.

Borboly: decentralizálni kell a beavatkozási folyamatot

A helyi hatóságoknak jogukban kell hogy álljon dönteni és helyi szinten közbelépni a parajdi balesetben megsérült medvéjéhez hasonló esetekben – véli a Hargita Megyei Tanács elnöke, Borboly Csaba. „Kérjük a medvekérdésben a beavatkozási folyamat decentralizálását, hogy helyben lehessen döntést hozni, ezért vállaljuk a felelősséget! Ez az eset jó példa arra, hogy a centralizált rendszer nem működik, ki kell várni az engedélyeztetés folyamatát, és vannak esetek, amikor nem lehet napokat várni, nem lehetnek veszélyben emberi életek, és nem nézhetjük végig az állatkínzást. Ez elfogadhatatlan!” – idézi Borbolyt a megyei tanács közleménye, amelyet az Agerpres idézett. Eszerint a környezetvédelmi miniszter a Borboly Csabával folytatott beszélgetés nyomán adta ki a Parajdon elgázolt sérült medvére vonatkozó kilövési engedélyt.