Újfent nácizzák a román szociáldemokraták Klaus Johannis államfőt

Rostás Szabolcs 2019. november 17., 14:59

Burkoltan ismét azzal vádolta meg az ellenzékbe küldött román Szociáldemokrata Párt (PSD) Klaus Johannis államfőt, hogy náci. A PSD nem először von párhuzamot Johannis német származása és a nácik által elkövetett bűntettek között.

Lia Olguța Vasilescu

Ezúttal az államelnöki tisztségre pályázó Viorica Dăncilă kampányfőnökeként tevékenykedő Lia Olguța Vasilescu parlamenti képviselő, a PSD alelnöke támadta ki durván a hivatalban lévő államfőt, aki szerinte úgy viselkedik, mintha egy koncentrációs tábor parancsnoka lenne. „Klaus úr máris koncentrációs tábor parancsnokának képzeli magát, és legszívesebben minden PSD-st oda küldene átnevelésre” – fogalmazott az Antena3 hírtelevízió szombat esti műsorában az elrugaszkodott kijelentéseiről elhíresült, karrierjét a szélsőségesen nacionalista, idegengyűlölő Nagy-Románia Pártban (PRM) kezdő politikus.

Vasilescu annak kapcsán emlegette a nácizmussal összefüggésben Johannist, hogy az államfő Beszterce-Naszód megyében tett szombati korteskörútján kijelentette: ő nem választási versenyben, hanem háborúban áll a PSD-vel, amiért az alakulat „a románok érdekei ellen kormányzott”.

„Mi háborúzunk a PSD-vel, és nem azért, mert olyan rosszak lennénk, hanem mert ők voltak rosszak a románokkal” – fogalmazott Johannis besztercei kampányrendezvényén, ismét hangsúlyozva, hogy a szociáldemokraták megpróbálták „leigázni” az igazságügyi rendszert, támadást intézve a romániai demokrácia ellen.

Rareş Bogdan, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti képviselője vasárnap idegengyűlölőnek nevezte Vasilescu kijelentéseit, amelyek szerinte kárt okoznak a román–német kapcsolatoknak, ugyanakkor sértik a zsidó közösség tagjait. Bogdan a Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva úgy vélte, hogy a PSD fajgyűlöletet terjeszt a társadalom körében, ezért Vasilescu szavai miatt bűnvádi feljelentést tesznek az ügyészségen.

Lia Olguța Vasilescu vasárnap este közösségi oldalán reagált a kijelentését övező felháborodásra.

A politikus bejegyzésében úgy fogalmaz: nyilvánosan bocsánatot kér, „ha valaki másként értelmezte” a Klaus Johannisról mondott szavait. A PSD alelnöke közölte még: semmi szín alatt nem akart belegázolni a náci korszak idején elkövetett bűntettek és szörnyűségek által leginkább sújtott zsidó közösség érzéseibe. A politikus azonban vélhetően nem ússza meg a bocsánatkéréssel, az ActiveWatch civil jogvédő szervezet ugyanis feljelentést tett Vasilescu kijelentései miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) és az Audiovizuális Tanácsnál (CNA).

PSD-s politikusok egyébként nem először vonnak párhuzamot Klaus Johannis német származása és a nácik által elkövetett bűntettek között. Amikor az államfő tavaly azzal vádolta meg a szociáldemokratákat, hogy (könny)gázzal oszlatták szét a diaszpóra tüntetését Bukarestben, Vasilescu úgy fogalmzott: „bátor dolog Johannistól, hogy németként elgázosításról mer beszélni”. Darius Vâlcov egykori pénzügyminiszter, volt miniszterelnöki tanácsos ugyancsak tavaly olyan videót tett közzé, amely Hitler-bajusszal ábrázolta az államfőt. Az alapfokon korrupció miatt letöltendő börtönre ítélt Vâlcov ugyanakkor azt állította: a Romániai Németek Demokrata Fóruma (FDGR) – amelyet korábban Johannis vezetett – a náci Deutsche Vokgsgruppe utódszervezete. Ilan Laufer üzletember-politikus nyíltan antiszemitának nevezte Johannist, amiért az nem járult hozzá a regionális fejlesztési minisztérium élére való kinevezéséhez.