Készül a székely–szórvány Erasmus-program

Krónika 2019. november 17., 14:19

A Magyar jövőt a szórványban! mottóval kidolgozott, 2020–2024 közötti időszakra szóló új cselekvési tervben az RMDSZ nagy hangsúlyt fektet a 21. századi kommunikációs társadalom valóságainak megfelelő hálózatépítésre, együttműködésre.

Fotó: Arad megyei RMDSZ

Magyar jövőt a szórványban! mottóval szerveztek konferenciát szombaton Aradon a magyar szórvány napja alkalmából. A rendezvényen véglegesítették az RMDSZ új, 2020–2024 közötti időszakra szóló szórvány cselekvési tervét, amelyben többek között ifjúsági csereprogramot kezdeményeznek – derül ki a szövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. A házigazdák nevében felszólaló Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ megyei elnöke kifejtette, Arad megye olyan vidék, ahol a magyarok tömbben, vegyes környezetben és szórványközösségekben is élnek.

A legnehezebb feladat ott adódik, ahol nincs sem önkormányzati képviselet, sem magyar iskola, sem állandó lelkész, elsősorban ide kell a támogatásokat irányítani”

– szögezte le a képviselő. Bognár Levente, Arad alpolgármestere hangsúlyozta, a magyar identitás megőrzésében kiemelten fontos három pillér: a kultúra, az oktatás és az egyház költségvetési támogatását prioritásként kezelik.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a Szövetségi Képviselők Tanácsa szórványfrakciójának vezetője az RMDSZ által 2011-ben kezdeményezett szórványnap fontosságát emelte ki, majd Kelemen Hunor szövetségi elnök üdvözletét tolmácsolta.

Sütő András égtartó embereknek nevezte azokat, akik a szellem hatalmával őrzik, védik a kisebbség létét. Ilyen magyar emberek tartják az eget a szórványban, hogy ránk ne omoljon, maga alá ne temessen. A magyar szórvány napján őket ünnepeljük”

– áll Kelemen Hunor üzenetében.

Az RMDSZ közleménye szerint Brendus Réka, a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője úgy fogalmazott,

szórványközösségeinkben egyszerre van jelen a közösségi építkezés igénye és a közösségi védekezés kényszere.

„Ebben a kettősségben kell felelősséget vállalnunk, és azt mondhatjuk, hogy eddig sikerrel vettük a legnagyobb akadályokat. Szórványkollégiumaink, közösségi intézményeink erősek, az utánunk jövő nemzedékek számára jövőképet tudunk biztosítani. Ám ez nem egy befejezett történet, hiszen mindannyian tudjuk, hogy mit jelent újra meg újra megküzdeni az eredményekért, újra meg újra lendületet adni a közösségnek” – hangsúlyozta Brendus Réka.

Fotó: Arad megyei RMDSZ

Célirányos támogatási rendszert szeretnének

A konferencián kiértékelték az RMDSZ 2015–2019-es időszakra szóló, Nemzetpolitika a szórványban mottójú szórvány cselekvési tervét. A hozzászólók méltatták a szövetség ügyvezető elnöksége és a Communitas Alapítvány szerepét a szórványprogramok megvalósításában, ugyanakkor elvárásként fogalmazták meg, hogy javuljon a támogatások tervezhetősége, illetve hogy

célirányos támogatási rendszert alakítsanak ki a kiemelt programok, például az évente megszervezett magyar napok számára.

Emellett elismerően szóltak az Összetartozunk székely–szórvány partnerség eredményeiről; kiderült, hogy a kisebb közösségek, például a Krassó-Szörény megyében vagy Máramarosszigeten élő magyarok is szívesen bekapcsolódnának a programba. Méltatták a Magyarország kormánya által támogatott programok fontosságát, az egyházak által lebonyolított óvoda-, bölcsődeprogramot, az Iskola Alapítvány által működtetett délutáni oktatás programot, amelyek jelentős segítséget nyújtanak a mindennapokban.

Szükség van a magyar kormány által finanszírozott gazdasági fejlesztési terv kiterjesztésére a szórványban is

– hangzott el a konferencián –, hiszen ezáltal tudják fellendíteni a helyi magyar vállalkozásokat.

Végleges az új cselekvési terv

A Magyar jövőt a szórványban! mottóval kidolgozott, 2020–2024 közötti időszakra szóló új cselekvési tervben a közlemény szerint nagy hangsúlyt fektetnek a 21. századi kommunikációs társadalom valóságainak megfelelő hálózatépítésre, együttműködésre – legyen szó magyar házakról, magyar napokról, egyéb programokról. A tapasztalatcserék, az ismeretek átadása a hatékonyságot is növeli – áll a dokumentumban.

A cselekvési terv kiemelt célja az Összetartozunk székely–szórvány együttműködés megerősítése új kezdeményezések révén, többek között ifjúsági csereprogramokat javasolnak. „Ismerje meg a székelyföldi fiatal, milyen egy többnyelvű környezetben lenni, a szórványban élők pedig a tömbben élő magyarok mindennapjaiba kapjanak betekintést.

Az ilyen típusú csereprogramoknak nagy sikere van az Európai Unióban, mi most a saját erdélyi közösségünkben akarunk székely-szórvány Erasmus-programot elindítani”

– ismertette Winkler Gyula. Új fejezettel is bővült a szórvány cselekvési terv, abból kiindulva, hogy a történelmi egyházak szerepe elvitathatatlan az erdélyi magyar társadalom életében. Szórványközösségekben még hangsúlyosabb feladatokat látnak el a magyar identitás megőrzése, a közösségépítés, az anyanyelvhasználat terén.

A dokumentum kitér arra, hogy támogatják az egyházak szociális és oktatási szerepvállalását is, valamint szorgalmazza az egyházi restitúció újraindítását. Az Aradon véglegesített szórvány cselekvési tervet a soron következő SZKT-n fogadhatják el.