Ennek nem örül az RMDSZ: Klaus Johannis támogatja a kétfordulós polgármester-választásra történő áttérést

Krónika 2019. november 16., 20:49

A kétfordulós polgármester-választás újbóli bevezetése mellett foglalt állást szombaton Besztercén Klaus Johannis államfő. Az RMDSZ nem támogatja a jelenlegi szabályozás módosítását.

Fotó: Presidency.ro

Besztercei korteskörútján a második mandátumára pályázó államfő elmondta, egyértelműen amellett van, hogy a polgármester-választás kétfordulós legyen. Hozzátette, természetesen erről politikai tárgyalásokat kell folytatni a parlamentben, de ha rajta múlna, egyértelműen a kétfordulós választásokat részesítené előnyben.

„Így lenne korrekt, így lenne valós esélyük a közösségeknek arra, hogy a legjobb jelöltet válasszák” – fogalmazott Klaus Johannis.

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) államfőjelöltje a választások második fordulóját megelőző kampányturnéja keretében látogatott szombaton Beszterce-Naszód megyébe. Mint ismeretes, az RMDSZ-szel a Dăncilă-kormány megbuktatása előtt kötött megállapodásban a PNL megígérte ugyan a szövetségnek, hogy a választójog módosítása terén nem kerülik meg a parlamentet, viszont az USR-rel és az ALDE-val éppen a jelenlegi egyfordulós megmérettetésről való áttérésben állapodtak meg a liberálisok. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az államfőválasztás első fordulója előtt a Krónikának adott interjúban úgy fogalmazott: az „ördöggel is hajlandó összefogni” a jelenlegi egyfordulós polgármester-választási rendszer megőrzéséért, amelyet legitimnek, demokratikusnak tart.

„Senki ne kérjen tőlem olyat, ami a magyar közösség érdekei ellen való: két forduló esetén startból elveszítenénk a potenciálisan megnyerhető polgármesteri tisztségeink húsz százalékát. A PNL az USR-rel és az ALDE-val eddig is támogatta a kétfordulós rendszerre való áttérést, de soha nem volt többségük átvinni, és ezután sem lesz, mert többen vagyunk, akik az egyfordulós rendszer megőrzését támogatjuk” – jelentette ki lapunknak az RMDSZ elnöke.