Világzenei koncertsorozat Kolozsváron a Fonó Selection program keretében

Bede Laura 2019. november 14., 20:00

Hagyományos magyar cigányzenét, gyimesi és balkáni népzenét, afroamerikai jazzt hallgathatnak az érdeklődők a kincses városban pénteken kezdődő ingyenes világzenei koncertsorozat keretében.

A Cimbalom Brothers muzsikájában a jazz és a hagyományos magyar cigányzene ötvöződik Fotó: Facebook/Cimbalom Brothers

Ingyenes világzenei koncertsorozatot indít útjára Kolozsváron a Fonó Budai Zeneház, Magyarország vezető népzenei és világzenei lemezkiadója. A Fonó Selection nevű sorozatot az elmúlt év egyik legsikeresebb magyar világzenei lemezét magáénak tudó Cimbalom Brothers formáció nyitja pénteken este, a főtéri Rhédey Café pincéjében.

Két remek cimbalmos, Lisztes Jenő és Unger Balázs, valamint zenész testvéreik, Lisztes László (nagybőgő, basszusgitár) és Unger Gergő (gitár, koboz, tambura) jegyzik a Cimbalom Brothers albumot.

A 2018-as összesítésekben mind a World Music Charts nemzetközi világzenei toplistája, mind a Transglobal World Music Charts az élvonalba sorolta a lemezt.

Nem csoda, hiszen Lisztes Jenő az elmúlt 10 évben Roby Lakatos zenekarával bejárta a világ legnagyobb koncerttermeit, New Yorktól Mumbaiig, Sidneytől Moszkváig, ahol elkápráztatta a közönséget virtuóz cimbalomjátékával, melyben a jazz és a hagyományos magyar cigányzene ötvöződik.

A Csángálló zenéjében a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán izgalmas népzenéje találkozik, melyek szabad gondolkodásmóddal kibővülve, improvizációval, komponálással és énekkel válik egésszé.

A végeredmény mégis egyfajta pszichedelikus élmény, mely köszönhető a dallamok húzásának, és a kíséret valódi mélyről jövésének. Zenéjük nemcsak egy virtuóz buliesemény, hanem muzsikájuk eredetének tudatállapota is. Az együttes gyakran indul zenei gyűjtőútra, hogy eredeti környezetből merítsenek inspirációt. Olyan, nemzetközileg elismert alkotókkal dolgoztak már együtt mint Tcha Limberger vagy Lajkó Félix. Utóbbival közösen nyitották meg a 2016-os O.Z.O.R.A. Fesztivált, ahol több mint 20 000 ember előtt muzsikáltak. Első lemezük szintén ebben az évben jelent meg a Fonó Records gondozásában, Fel az úton... címmel. Legújabb nagylemezük a Naplopók, melyről Eleven taktus című számuk felkerült a Halmos Béla Program 2018-as Womex világzenei válogatás albumára.

A Dil Mastana együttes tagjai kiváló előadóművészek, akik nemzetközi színtéren is jeles képviselői a radzsasztáni langa közösség ősi zenéjének.

Elődeik királyi családok hivatásos zenészei voltak. Dallamaik érintetlen, tiszta formában őrzik az ősi indiai zene hagyományait. A Dil Mastana és a Csángálló november 22-én este nyolctól lép fel a kincses városban.

Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világot képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy

Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe.

Zenéje nem művi, megéli a népi kultúrát, tudatosan képviseli az ebben rejlő örökséget. A muzsikájába épített folk tartása adja azt a fundamentumot, amely biztos alapot nyújt a jazz szárnyalásához, improvizálásához. Felvételei, amelyek alapvetően instrumentális jellegűek, nemcsak a népi dallamokat idézik, hanem azok szövegei is hallhatók. Muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. Munkássága világszerte elismert, nemzetközi szinten az elsők között jegyzett muzsikus.

A legendás zenész néhány éve – jazz quartetje mellett – a fiatal népzenész generáció néhány tagjával létrehozta a Dresch Vonós Quartettet. A zenekarban egyszerre van jelen a Dresch Mihályra jellemző etnojazz, valamint a falusi hagyományos népzene. Ezek találkozásából egy új zenei minőség jött létre, amit az improvizáció és a Kárpát-medencei zenei gyökerek tartanak össze és táplálnak.

Az új albumon Dresch és zenésztársai folyamatosan változtatják, tágítják mind a jazz, mind a népzene határait.

A Dresch Vonós Quartet november 29-én este héttől muzsikál.

A koncertek a Fonó Budai Zeneház jóvoltából, a Traditio Transylvanica Alapítvány helyszíni szervezésében, a Méra World Music világzenei csűrfesztivál szakmai partnerségével valósulnak meg. A belépés ingyenes, a helyek száma korlátozott – figyelmeztetnek a szervezők.