„Élet-halál” futball az Eb-szereplésért

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2019. november 14., 10:03

Két forduló maradt hátra a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság csoportselejtezőiből, csütörtökön pedig  újabb válogatottak csatlakozhatnak a kontinensviadalra eddig jegyet váltó hat együttes mellé. Románia pénteken esélyei életben tartásáért lép pályára, Magyarország pedig aznap stadionavató bar&a

Hajrájukhoz érkeztek a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnok­ság csoportselejtezői. Eddig csak Belgium, Olaszország, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország és Ukrajna biztosították be helyeiket a jövő évi, jubileumi seregszemlére,

csütörtökön viszont további válogatottakkal bővülhet ez a lista,

hiszen például Angliának a továbbjutáshoz már egy döntetlen is elegendő lesz hazai pályán Monte­negró ellen, miközben ugyanebben az A jelű ötösben a csehek is jegyet válthatnak a kontinensviadalra, ha legyőzik az összetettben egy ponttal mögöttük álló Koszovót. Monte­negrónak és Bulgáriának már nem maradt esélye a továbbjutásra.

Csütörtökön játszanak a H és B jelű csoportokban is. Előbbiben a listavezető Törökország Izlanddal játszik sorsdöntő meccset, és miközben előbbinek egy döntetlen is elegendő a továbbjutáshoz, utóbbi csak győzelemmel őrizheti meg kvalifikációs esélyeit. Ebben a hatosban Franciaország is bebiztosíthatja az Eb-részvételét, amennyiben legyőzi Moldovát, Izland pedig megbotlik Törökországban. A B csoport összetettjében második Portugália akkor jut ki, ha legyőzi otthon Litvániát, Szerbia viszont nem nyer Luxemburg ellen. A továbbjutásért még versenyben lévő két együttes vendégei már esélytelenek az Eb-szerepelésre, így várhatóan csak utolsó fordulóban dől el a továbbjutás.

Hasonló a helyzet a D csoportban is, ahol Svájc vagy Dánia juthat tovább pénteken, de ehhez egyiküknek sem elég egy győzelem, egyikük botlása is szükséges, és mivel meglehetősen valószínűtlen, hogy Dánia nem nyer otthon Gibraltár ellen, vagy hogy Svájc vereséget szenved Grúziától, a továbbjutó helyek várhatóan csak az utolsó fordulóban fogynak el.

Ebben bízik Románia is az F jelű hatosban, ahol pénteken mindenképp győznie kell ahhoz, hogy versenyben maradjon a továbbjutásért.

Svédországot fogadja, az északiak viszont szintén a három pontra hajtanak, mivel Spanyolország mögött másodikként már jegyet váltanának az Eb-re. A J csoport csapatai is pénteken játszanak, ahonnan Finnország juthat tovább, ha legyőzi Liechtensteint.

A C csoport válogatottjai majd csak szombaton lépnek pályára, akkor viszont Hollandia és Németország kéz a kézben kvalifikálhatnak az Eb-re, hiszen előbbinek egy északírek elleni döntetlen is elegendő, utóbbinak pedig a hollandok eredményétől függően egy döntetlenre vagy egy győzelemre lesz szüksége hazai pályán a fehéroroszok ellen. Aznap lesznek az E ötös összecsapásai is a kilencedik fordulóban, amikor

a listavezető horvátok már egy Szlovákia elleni döntetlennel bebiztosíthatják helyüket az Eb-re.

Magyarország, mint ismeretes, szabadnapos lesz – pénteken barátságos mérkőzést játszik Uruguay legjobbjaival a budapesti Puskás-aréna felavatásakor –, de továbbjutási esélyeit mindenképp megőrzi az utolsó körre, amikor is Wales vendégeként zárja a selejtezőket.

A G csoportból szombaton Ausztria csatlakozhat a már biztos továbbjutó lengyelekhez, mert amennyiben legalább egy döntetlent elérnek hazai pályán Macedónia ellen, már behozhatatlan lesz az előnyük a második helyen. Az I csoportban már minden eldőlt – Belgium és Oroszország továbbjutottak, Skócia pedig Nemzetek Ligája-csoportgyőztesként részt vehet a pótselejtezőben. Biztosan pótselejtezőt játszik majd Grúzia és Fehéroroszország is. A jövő márciusi rájátszás párosításait november 22-én fogják kisorsolni, nyolc nappal később viszont már a 2020-as Eb csoportbeosztása is ismert lesz.