Második forduló: az RMDSZ a magyarok „józan eszére” bízza, de Kelemen Johannisra szavaz

Rostás Szabolcs 2019. november 13., 15:52

Az RMDSZ a magyar választók „józan eszére” bízza, hogy kire szavaznak a romániai államfőválasztás második fordulójában, Kelemen Hunor elnök ugyanakkor a Krónikának elárulta: a hivatalban lévő elnök nevére üti majd a pecsétet.

Fotó: Rostás Szabolcs

Elvégezte az államelnök-választás első fordulója eredményének elemzését az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT), és az alakulat vezetőségének a megmérettetés napján kinyilvánított értékeléséhez hasonlóan jónak nyilvánította azt. A vezető grémium – amely a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülése között az RMDSZ döntéshozó testülete – szerdai kolozsvári ülése utáni sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnök, államfőjelölt elmondta, 220 településen nyertek, az országosan szerzett 3,9 százalékos szavazatarány pedig az adott társadalmi kontextusban jó eredménynek számít.

Megszereztük a közösség támogatását, ezután elkezdődik a felkészülés a jövő évi önkormányzati választásra, ezen is szeretnénk jól szerepelni” – jelentette ki a politikus.

Kelemen közölte, kielemezték a megmérettetés második fordulójának lehetséges forgatókönyveit, és mivel három nappal az első kör után Klaus Johannis és Viorica Dăncilă közül egyik államfőjelölt sem kérte az RMDSZ, a magyar közösség támogatását, egyik mellett sem teszik le a voksukat.

„Ilyen körülmények között senkit nem támogathatunk, egyik jelölt mellett sem kampányolhatunk. Arra kérjük a magyar választópolgárokat, hogy józan eszük szerint szavazzanak. Bízunk a saját választóink bölcsességében, arra kérjük őket, hogy menjenek el szavazni, mert fontos, hogy alakítsuk a dolgok menetét” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

{K4}

Lapunk nehéz helyzetbe hozta Kelemen Hunort, amikor feltette a kérdést: ismerve Klaus Johannis első mandátumának eredményeit és hiányosságait, továbbá Viorica Dăncilă volt miniszterelnök eddigi tevékenységét, a talpon maradt két jelölt közül mégis kit tart alkalmasabbnak, kit „ajánl” a magyar választópolgárok figyelmébe, illetve ő kire szavaz. „Nehéz helyzetbe hozott, szinte megválaszolhatatlan a kérdés. Próbálok én is okosan dönteni, és az összes elégedetlenségem, mérgem ellenére az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó jelöltre ütöm a pecsétet november 24-én” – válaszolta a Krónikának Kelemen Hunor, kimondatlanul is a jobbközép Johannisra utalva.

{K3}

Lapunk megkérdezte az RMDSZ vezetőjét, mi a véleménye az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) által megfogalmazott bírálatról, miszerint az általa államfőjelöltként elért 3,9 százalékos eredmény nem tükrözi az erdélyi magyarság hat százalékos számarányát.

Ha én lennék a két kis párt, én is ezt mondanám, és tudnám, hogy nincs igazam”

– fogalmazott reagálásában Kelemen.

Fotó: Rostás Szabolcs

{K1}

Az RMDSZ elnöke hozzátette, az idei államfőválasztáson elért eredménye (357 ezer szavazat – szerk. megj.) ugyanannyi, mint ha összeadjuk az öt évvel ezelőtti megmérettetésen gyűjtött voksait az EMNP színeiben indult Szilágyi Zsolt szavazataival. (A pontos adat ehhez képest a következő: Kelemen Hunor 329 ezer, míg Szilágyi Zsolt 53 ezer szavazatot kapott 2014-ben).

{K2}

„Jónak tekintjük a mostani eredményt, hiszen több voksot kaptam, mint 2014-ben. Ugyanakkor ne feledjük, hogy államfőválasztásról van szó, amelyet külön rendeztek a parlamenti megmérettetéstől. Teljesen téves konklúzióra vezetne eltekinteni ezektől a körülményektől” – vélekedett a szövetségi elnök. Kelemen hozzátette ugyanakkor, hogy akárcsak 2014-ben és 2016-ban, 2020-ban sem az RMDSZ-en fog múlni az EMNP-vel és az MPP-vel való együttműködés, most azonban nem kíván velük foglalkozni, mert szerinte „van elég bajuk amúgy is”, előbb oldják meg a belső gondjaikat.