PSD-örökség: 21 milliárdos „lyuk” a büdzsén, pénz nélkül maradt városok

Krónika 2019. november 13., 11:51

Megalapozottnak bizonyultak a Románia aggasztó pénzügy-gazdasági helyzetével kapcsolatos félelmek, óriási lyukakra bukkant az államháztartásban alig egy héttel a beiktatása után az új román kormány.

Fotó: Pixabay.com

Florin Cîţu pénzügyminiszter szerint a Viorica Dăncilă vezette szociáldemokrata (PSD) kormány 2019 első kilenc hónapjára 249 milliárd lejes bevétellel számolt, a költségvetés-végrehajtás azonban mindössze 228 milliárd lej. „Ebből az következik, hogy körülbelül 21 milliárd lejes „lyuk” keletkezett 9 hónap után” – írta kedd esti Facebook-bejegyzésében a Ludovic Orban vezette kabinet minisztere. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, csütörtökön sajtótájékoztatót fog tartani a pénzügyminisztérium székhelyén a költségvetés tárgyában.

Florin Cîţu korábban azt nyilatkozta, hogy a költségvetés-végrehajtás aggasztó, és a deficit tovább nő.

Ludovic Orban miniszterelnök ugyancsak arról beszélt a napokban, hogy katasztrofális állapotokat örököltek a szociáldemokratáktól. „Miközben az előző kormány a nyugdíjrendszer költségvetési többletéről beszélt, kiderült, hogy ötmilliárd lejes lyuk tátong a társadalombiztosítási büdzsén. Bár a pénzügyminisztérium szerint október végén a nemzeti össztermék 2,8 százalékának megfelelő volt a költségvetési hiány, a deficit valójában ennél nagyobb, mert különböző trükkökkel érték el a hivatalos szintet” – állapította meg a kormányfő.

Orban egy keddi tévéinterjúban egyértelművé tette: ilyen körülmények között nem tudja garantálni, hogy Románia nem lépi túl a 3 százalékos hiánycélt. Az államháztartási hiány miatt Mugur Isărescu, a román jegybank (BNR) kormányzója is aggodalmának adott hangot, hiszen legfrissebb előrejelzésében az Európai Bizottság azt jósolja, hogy a deficit 2020-ban eléri a GDP 4,4, 2021-ben pedig a 6,1 százalékát.

Ezzel egy időben az is hűen tükrözi a pénzügyi-költségvetési helyzetet, hogy jelenleg 43 romániai város nem képes biztosítani év végéig a bérek kifizetését, a működéshez való költségeket. Ludovic Orban kormányfő a városok polgármestereit tömörítő egyesület képviselőivel folytatott keddi megbeszélése után elmondta, ezeknek a településeknek pénzt utalnak át a költségvetés-kiigazításkor. „A városok egyesületének ülésén nagyon világosan elmondták nekem, hogy 43 városnak nincs meg az év végéig szükséges pénze a büdzsében. Ezeknek pénzt utalunk ki a költségvetés-kiigazítást célzó sürgősségi rendelettel, azért is hívtuk össze az egyesületet megbeszélésre. Ennek a 43 városnak nincs pénze a fizetésekre, a működési költségek kifizetésére, utcai közvilágítás nélkül maradhatnak – nyilatkozta Orban a România TV-ben.

A miniszterelnök rámutatott, a városok egyesületének képviselői azt kérték, hogy a helyi költségvetés megállapításánál minden lakosra számoljanak egy minimális összeget, ebből induljon ki a büdzsé.