Lecsaptak Európára a székelyudvarhelyiek

Józsa Csongor 2019. november 13., 10:03

Sűrű időszakon van túl a Székelyudvarhelyi ISK-SZAK férfi asztalitenisz-együttese: tíz nap leforgása alatt két fronton is helyt kellett állnia. Az Európa Kupában óriási bravúrt vitt véghez, bejutott a legjobb nyolc mezőnyébe. A honi bajnokságban, a Szuperligában tartja a kitűzött célt.

György Szilárd magabiztos játékkal szállította a pontokat Fotó: Veres Nándor

A 2004-ben alakult székelyudvarhelyi asztaliteniszklub a harmadik idényét kezdte el a román élvonalban. Az elmúlt tizenöt év alatt az együttes volt nagyon lenn, a harmadosztályban kezdett, majd küzdött a másodosztályból való kiesés elkerüléséért, sokszor voltak nehéz pillanatai a gárdának.

Az utóbbi idények viszont már nem erről szólnak.

György István, az ISK-SZAK edzője a tavalyi szezonban a csapat irányítása mellett még játszott is, most már nem fér bele az idejébe, hogy felkészüljön a mérkőzésekre. Ugyanis a klub kinőtte magát, a szakmai munka mellett szervezkednie is kell. A csapat előbb a hatodik, aztán az ötödik pozícióban zárta a román pontvadászatot, ez pedig feljogosította, hogy elinduljon a nemzetközi kupaporondon.

Az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) idén két kupakiírást indított: a Bajnokok Ligáját és az Európa Kupát. Utóbbiba nevezhetett be a székelyudvarhelyi együttes. Tavaly az ISK-SZAK játékosai még ismerkedtek a mezőnnyel, a szinttel. Az Európa Kupa első körében megpályázták és megkapták az egyik csoport küzdelmeinek rendezési jogát, belga, cseh, portugál klubok érkeztek Székelyudvarhelyre. Mindhárom meccsén vereséget szenvedett az udvarhelyi csapat.

A 2019–2020-as kiírás nevezettjei között is ott volt a Székelyudvarhelyi ISK-SZAK. Bár bíztak abban, hogy az első körben ezúttal is hazai környezetben rendezhetnek tornát, az európai szakszövetség ezúttal más kluboknak ítélte oda a szervezési jogokat. A csapatnak Spanyolországba kellett utaznia, Burgosban a házigazdák mellett luxemburgi és ukrán gárdákkal kellett megmérkőznie.

Három győzelem, egy vereség volt a mérlegük, ezzel pedig bejutottak a következő körbe.

Az udvarhelyi csapat: György Szilárd, Sebastian Loso, Tamás Szabolcs, Cservik Krisztián, Lucian Filimon és György István Fotó: Erdély Bálint Előd

Innen már egyenes kiesés

A versenykiírás szerint a csoportküzdelmeket követően már oda-visszavágókkal döntik el, hogy ki jut tovább. A sorsoláskor kiderült, hogy a portugál Clube Desportivo Sao Roque lett az udvarhelyiek ellenfele. A luzitán bajnokcsapat ismerős volt nekik, hiszen a tavalyi kiírás csoportkörében 3–1-re kikaptak tőlük. A mostani párharc első meccsén is – amit idegenben játszott a székelyföldi gárda – ez lett az eredmény.

„Nagyon nehéz dolgunk volt a visszavágón, hiszen nem biztos, hogy számunkra elégséges lett volna egy 3–1-es győzelem, mivel akkor a szettarány döntött volna.

Kicsi volt az esélyünk, de egy pillanatig sem gondoltuk úgy, hogy lefutott lenne a visszavágó. Mindenki eltökélt volt, nekünk nem volt veszítenivalónk, mivel papíron ők voltak a jobbak”

– fejtette ki György István.

A múlt hét végén, vasárnap délután rendezett visszavágó jó előjelekkel indult, a madeirai együttesnek otthon kellett hagynia a legjobban rangsorolt asztaliteniszezőjét, Tianming Zsaót. A kínai sportoló, aki az első találkozón két pontot szerzett, ételmérgezést szenvedett.

György Szilárd remekül indította a csatát, 3–0-ra nyert. Az ISK-SZAK svéd idegenlégiósa, Sebastian Loso – akinek nagyapja székelyföldi, 1956-ban menekült ki a skandináv országba – drámai csatában, több meccslabdát hárítva győzött 3–2-re.

Összesítésben 2–0-ra vezetett az ISK-SZAK, egyetlen pont kellett a továbbjutáshoz. A vajdasági Cservik Krisztián egy fiatal kínai játékossal csapott össze, a topolyai sportoló esélyt sem adott ellenfelének, 3–0-ra nyert, ezzel pedig összesítésben is 3–0 lett, óriási székelyudvarhelyi örömmel.

Férfi asztalitenisz Európa Kupa, nyolcaddöntő, visszavágó:
Székelyudvarhelyi ISK-SZAK–Clube Desportivo Sao Roque 3–0
Összesítésben 4–3.
György Szilárd–Joni Perreira 3–0 (11–6, 11–5, 11–8)
Sebastian Loso–Nuno Henriques 3–2 (10–12, 11–8, 11–7, 8–11, 16–14)
Cservik Krisztián–Tiago Li 3–0 (11–3, 15–13, 12–10).
A szív küzdött
Szép az idei történetünk, sőt, azt mondhatom, hogy mesés. Ott vagyunk az Európa Kupa legjobb nyolc csapata között.

Már rég nem mi vagyunk a párharcok favoritjai, de ez minket nem zavar. Az esélytelenek nyugalmával jön a következő kör. Jó kis együttes kovácsolódott össze, a fiúk egymásért, a klubért, a városért küzdenek” – fejtette ki az edző.

A két nemzetközi találkozó között a székelyudvarhelyieknek a Szuperliga őszi idényének teremtornáján is szerepelniük kellett, amit ráadásul hazai környezetben, a városi sportcsarnokban rendeztek. Itt a gárda Lucian Filimonnal és Tamás Szabolccsal kiegészülve a végső elszámolásnál négy győzelmet és három vereséget könyvelt el. 

Érdekesség, hogy a Székelyudvarhelyi ISK-SZAK az egyetlen erdélyi csapat az élvonalban.

Fotó: Veres Nándor

Jelenleg két másik csapattal pontegyenlőségben a 3–5. helyen állnak a tabellán. „Eddig mindkét szezonunkat a rájátszás alsóházában zártuk. Idén felállnánk a dobogóra, ezért az alapszakasz végén az első négy hely egyikén kellene végeznünk. Nagyon intenzív tíz napon vagyunk túl, csak pozitívan tudom összefoglalni az elmúlt időszakunkat. Most egy kicsit ünneplünk, pár nap múlva pedig folytatjuk a kemény munkát” – mondta György István.

Az Európa Kupában december elején szerepelnek, a következő ellenfél a szlovák SK Vydrany lesz.

Az utánpótlásnevelés a fő szempont

A nemzetközi mérkőzésen az ISK-SZAK több korosztályos játékosa is szurkolt a nagyoknak. „Már rég nem csak azért dolgozunk, hogy mi tündököljünk, hanem hogy utat mutassunk a fiataloknak. Majdnem ötven gyerek szerepel az utánpótlásprogramunkban, őket is rendszeresen versenyeztetjük. A cél egyértelmű, hogy mielőbb átvegyék tőlünk a stafétát. Ezzel a kupaszerepléssel is megmutattuk, hogy mi az irány, hova juthatnak el. A komoly munkának megvan a gyümölcse.

Biztos vagyok benne, hogy akik hátulról jönnek, legalább ilyen sikereket érhetnek majd el, amilyeneket most mi”

– zárta a beszélgetést a székelyudvarhelyiek edzője.

A Székelyudvarhelyi ISK-SZAK eredményei a Szuperliga őszi teremtornáján:
ISK-SZAK–CS TT Câmpulung 1–3
ISK-SZAK–CS U Craiova 3–0
ISK-SZAK–Pristavu Câmpulung 3–0
ISK-SZAK–Bukaresti Steaua 0–3
ISK-SZAK–CS Mioveni 2–3
ISK-SZAK–CSM Slatina 3–0
ISK-SZAK–Konstancai TT 3–1

Az élmezőny:
1. CS TT Câmpulung 14 pont, 2. Pristavu Câmpulung 12, 3–5. Steaua, Mioveni, Székelyudvarhely 11–11.
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot november 12-én.