Bár októberben tovább emelkedtek a fogyasztói árak, lassult a drágulás üteme

Bálint Eszter 2019. november 12., 18:21

Ugyan tovább csökkent Romániában októberben az éves infláció, az elmúlt hónapban a fogyasztói árak 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által kedden nyilvánosságra hozott adatsorokból. 

Az idei év elejéhez képest a legnagyobb mértékben, 25 százalékkal a déligyümölcsök ára nőtt Fotó: Gecse Noémi

Amint az a statisztikákból kiolvasható, októberben a leginkább az élelmiszerek és a szolgáltatások ára nőttek, ezek 4,1 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban, a nem élelmiszerek 2,57 százalékkal drágultak. 

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,43 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, az első tíz hónapban pedig 3,36 százalékkal emelkedtek.

Az idei év elejéhez képest a legnagyobb mértékben, 25 százalékkal a citrusfélék és más déligyümölcsök ára nőtt, miközben a burgonya 20 százalék, a friss gyümölcs 10 százalék, a cigaretta és más dohányipari termékek 8 százalék, a vízdíj 7 százalék, a telefon 6 százalék, a sertéshús és a postai szolgáltatások 6 százalék körüli értékkel drágult. Az üzemanyagok eközben valamivel több mint 5 százalékkal kerültek többe, mint január elején, a liszt és a húsipari termékek ára pedig mintegy 5 százalékkal nőtt.

Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a Román Nemzeti Bank (BNR) pénteken csökkentette az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését, így

2019-ben 3,8 százalékos, 2020-ban 3,1 százalékos fogyasztói árindexre számít.  

Az Európai Bizottság a múlt héten közzétett őszi jelentésében ugyanakkor megállapította, hogy Romániában az inflációs nyomás csökkent, hiszen a 2018-ban jegyzett 4,1 százalékos csúcsérték után szeptemberre 3,5 százalékra mérséklődött a fogyasztói árindex, amely az év végére ugyan 3,9 százalékra nő, de 2020-ban várhatóan visszatér a bukaresti központi bank által kijelölt 1,5-3,5 százalékos célsávba.  A román alapkamat tavaly május óta változatlanul 2,50 százalék.