Nekifognak az állagmegőrzésnek a császárok és királyok fürdőhelyén

Pap Melinda 2019. november 12., 14:55

Több hónapos huzavona után elkezdődhetnek az állagmegőrzési munkálatok Herkulesfürdőn: a sürgősségi beavatkozásra pénzt gyűjtő fiatal építészcsapat hétfőn bevonulhatott a munkagépekkel a Szapáry fürdő területére.

Fotó: Facebook/Herculane Project

A Locus Egyesület által megbízott kivitelező azt követően veheti birtokba az építőtelepet, hogy pénteken sikerült átvinni a tervet a helyi önkormányzaton, adták hírül a Herculane Project Facebook-oldalán a műemlékvédők.

A beavatkozásról szóló dokumentumot egyhangúlag szavazta meg a tanács, mely előtte hónapokon keresztül akadályozta a munkát.

A döntés értelmében az egyesület által megbízott kivitelezőnek, a Rustic Constructnak 30–45 nap áll a rendelkezésére, hogy elvégezze a legsürgősebb beavatkozási munkálatokat a leromlott állagú épületen. Ehhez 58 ezer euró áll a rendelkezésére, melyet magánszemélyektől és cégektől kalapozott össze az egyesület. A beavatkozást mintegy 2000-en támogatták anyagilag, Ovidiu Sandor üzletember 20 ezer, míg a Dedeman cég 18 ezer euróval járult hozzá a mentéshez. Oana Chirilă projektmenedzser a Krónikának korábban úgy nyilatkozott, hogy ezt az országos örökségvédelmi hivatal felügyeli, ők biztosítják az építkezésvezetőt is.

Fotó: Facebook/Herculane Project
 

A Szapáry fürdőben több évtizedes nemtörődömség, majd hónapokig tartó huzavona után kezdődhet el a mentés, miután februárban beomlott a tetőzete.

A Krassó-Szörény megyei üdülőváros fürdője egykoron az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legkedveltebb helye volt. Több évtizedes mellőzés után fiatal temesvári építészek próbálják megmenteni az enyészettől.

Eddig azonban nem tudtak hozzáfogni a munkához, a polgármesteri hivatal az épület tulajdonosaként nem akarta átengedni nekik a terepet, azt állítva, hogy nem kormányzati szervként (NGO) nem végezhetik el az állagmegőrzést.

{K1}

Erre a nyár óta tartó patthelyzetre sikerült pár hete megoldást találni az országos örökségvédelmi hatóság közreműködésével, amely közvetítőként lépett fel a felek közötti konfliktusban. Oana Chirilă elmondta: egyezségre jutottak a polgármesteri hivatallal, miszerint rendelkezésükre bocsátják az egyesület iratait, a statútumát, a bankszámlájuk kivonatát, a kivitelezővel kötött szerződést. A tanács pedig pénteki ülésén határozatot hozott, miszerint átengedi nekik a terepet.

Herkulesfürdő fő látványossága, az impozáns Szapáry fürdő a 19. században Alpár Ignác tervei alapján épült francia reneszánsz stílusban. A kétszintes, lapos tetős épülettömböket időnként megszakítja hat, gúla alakú tetővel záródó épülettömb, illetve középen a főbejárat kupolás, előreugró előcsarnokos tömege, melyhez egy fahídon át lehet eljutni. Császárok és császárnék is megfordultak benne: I. Ferenc, I. Ferenc József osztrák császár, Karolina és a Sissiként is ismert Erzsébet császárné, I. Károly román és I. Sándor szerb király.