Felújítják a magyar hallássérült gyerekek egyetlen erdélyi iskoláját

Krónika 2019. november 08., 17:56

A Kolozs megyei önkormányzat aláírta a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának, valamint a Bánffyhunyadi Speciális Gimnázium épületeinek és felszerelésének korszerűsítésére vonatkozó finanszírozási szerződéseket.

A Kozmutza Flóra Speciális Hallássérültek Iskolája Kolozsváron Fotó: Kolozs Megyei Tanács

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének pénteki tájékoztatása szerint az uniós forrásokból megvalósuló két projekt értéke összesen 11,6 millió lej, az önkormányzat hozzájárulása pedig 5,9 millió lej. A beruházás során megújul a Kozmutza-iskola, Erdély egyetlen, magyar hallássérült gyerekek oktatásával, illetve különböző értelmi fogyatékossággal élő, és autizmus spektrum zavarral diagnosztizált gyermekekkel foglalkozó tanintézet.

Emellett felújítják az oktatási intézmény udvarán lévő, és évek óta nem használható épületszárnyat is, ahol korszerű műhelyek, irodák, osztálytermek kapnak majd helyet.

Ugyanakkor felújításra kerülnek a lépcsők, a kémények, megújul az épület szerkezete is. A Bánffyhunyadi Speciális Gimnázium épületeinek korszerűsítésére vonatkozó projekt során sor kerül az épületek falainak hőszigetelésére, a homlokzatok felújítására, belső szerkezeti módosításokra, hőközpontok beszerelésére, az áramhálózat megújulására, akadálymentesítésre.

„Az uniós forrásokból megvalósuló infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően a speciális nevelési igényű gyerekek sokkal jobb oktatási körülmények között tanulhatnak majd. A 131 éves múltra visszatekintő Kozmutza-iskola az országban és a szakmában is rangos elismerést vívott ki magának, az esélyteremtő és minőségi oktató-nevelő munkához pedig elengedhetetlen a megfelelő infrastrukturális háttér megteremtése” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.