„Prefektusvírus” fertőz Romániában

Balogh Levente 2019. november 08., 11:46

A belügyminisztérium orvosokat küld Aradra Marcel Vela újonnan hivatalba lépett belügyminiszter ígérete szerint, miután gyanús körülmények között jelentett beteget az Arad megyei kormányhivatal vezetője és egyik helyettese is.

Marcel Vela belügyminiszter leszögezte: mindenképpen megtalálja a módját választás törvényes lebonyolításának Fotó: Facebook/Marcel Vela

Vela ezt csütörtökön jelentette be azt követően, hogy sajtóértesülések szerint

a kormányról leváltott Szociáldemokrata Párt (PSD) megpróbál befolyást gyakorolni a Dăncilă-kormány által kinevezett prefektusokra, hogy jelentsenek beteget, így akadályozva egyrészt a hétvégi elnökválasztás megrendezését, másrészt azt, hogy az új kormány leválthassa őket.

A hatályos törvények értelmében ugyanis a prefektusoknak alá kell írniuk minden, a választások lebonyolításához szükséges dokumentumot.

Mint kiderült, a Temes megyei kormányhivatal vezetője is beteget jelentett, de ott az alprefektus a helyén maradt. Vela leszögezte: mindenképpen megtalálja a módját választás törvényes lebonyolításának. Ludovic Orban miniszterelnök szerda este egyeztetett a belügyi és a külügyi tárca, valamint az Állandó Választási Hatóság és a Különleges Távközlési Szolgálat képviselőivel a választások lebonyolításáról.