Államfőválasztás: az EMNP lelkiismeret szerinti részvételre és szavazásra buzdít

Krónika 2019. november 07., 16:10

A romániai államfőválasztásokon való részvételt és a szavazást egyaránt a magyar közösség tagjainak lelkiismeretére bízza az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), nem foglalva állást az RMDSZ jelöltje,  Kelemen Hunor RMDSZ-elnök mellett.

Fotó: Sándor Csilla

A megmérettetés november 10-én, vasárnap rendezendő első fordulója alkalmából csütörtökön kibocsátott állásfoglalásában az alakulat országos elnöksége úgy értékeli, hogy a magyar közösség nevében induló jelöltet még 30 évvel a rendszerváltozás után sem „fenyegeti a győzelem reménye”. Az EMNP – amely az előző, 2014-es államfőválasztáson Szilágyi Zsolt akkori pártelnököt indította a megmérettetésen – elismeri ugyanakkor, hogy egy ilyen kampány viszont lehetőség a romániai közbeszéd napirendjére tűzni az erdélyi magyarság fontos ügyeit, amelyeket csak a román társadalom többségének támogatásával lehet rendezni.

Szerintük ugyanakkor lehetőség arra is, hogy a közös célok érdekében megmozgassanak minél több erdélyi magyar szavazópolgárt, ezáltal mutatva fel a közösség erejét a közös célok mögött.

A Csomortányi István irányította néppárt emlékeztet, ezért javasolt többpárti és össztársadalmi egyeztetést mind a magyar államfőjelölt személyének, mind az általa képviselt választási program tárgyában. „A parlamenti képviselet monopóliumának birtokában ezt az egyeztetést a legnagyobb erdélyi magyar párt ismételten elmulasztotta, kampánya során pedig tetszetősnek látszó, de általános frázisokat puffogtató, a magyar sorskérdéseket szinte teljesen elhallgató üzeneteket adott jelöltje szájába, és eleve lemondott a közösség egy jelentős részének megszólításáról” – állapítja meg állásfoglalásában az EMNP, amely szerint nehéz helyzetben van, aki ezek után egyrészt reálpolitikai megfontolások, másrészt a politikai teljesítmény alapján szeretne dönteni arról, hogyan szavazzon az államelnök-választás első fordulójában.

Mindezeket figyelembe véve az EMNP mind a választásokon való részvételt, mind a szavazást a közösség tagjainak lelkiismeretére bízza. „Tesszük ezt abban a reményben, hogy a jövő évi két – a magyar közösség szempontjából sokkal fontosabb – választásig sikerül kialakítani a sikeres szerepléshez elengedhetetlen akcióegységet” – közölte a néppárt országos elnöksége.

A másik magyar politikai alakulat, az RMDSZ-szel egyébként partnerségi viszonyt ápoló Magyar Polgári Párt (MPP) még nem fogalmazott meg hivatalos álláspontot az idei államfőválasztással kapcsolatban. Csütörtökön kibocsátott közleményében ugyanakkor a Mezei János vezette alakulat mélységesen elítéli, hogy Fekete-Győr András, a magyarországi Momentum Mozgalom elnöke egy román párt, az USR-PLUS mellett folytatott kampánytevékenységet. „Felháborító, hogy a szélsőségesen balliberális nézeteket valló pártelnök ismételten megpróbálja Erdélyben folytatni nemzetellenes tevékenységét, és egy olyan román pártszövetség támogatására buzdít, melynek egyik vezetője, Dacian Cioloș a szélsőségesen magyarellenes Vatra Românească tagja volt, mely szervezet egyik legfőbb felelőse a marosvásárhelyi „Fekete márciusként” elhíresült pogrom megszervezésének” – szerepel az MPP sajtóirodája által kibocsátott közleményben.

Amely egyúttal visszásnak nevezi, hogy a Momentum elnökét éppen az RMDSZ-hez köthető MAKOSZ hívta meg néhány hónappal ezelőtt a Jobbágyfalván megszervezett Diákönkormányzati Szabadegyetemre. „Ez most ütött vissza, amikor vendégük Kelemen Hunor ellenjelöltje mellett kampányol” – állapítja meg a polgári alakulat.