Biró Zsoltnak is üzent Mezei János, hogy mentse a Dăncilă-kormányt

Szucher Ervin 2019. november 07., 15:47

Biró Zsolt parlamenti képviselő a Krónikának kijelentette, neki sem lett volna szabad támogatnia a Dăncilă-kabinet menesztését.

Biró Zsolt szerint az MPP nem veszített semmit azzal, hogy nem úgy szavaztak, ahogyan a pártelnök elvárta Fotó: Haáz Vince

Amint arról beszámoltunk, A Dăncilă-kormány hivatalban maradására próbálta szavaztatni Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke az alakulat két parlamenti képviselőjét a bizalmatlansági indítvány október 10-i szavazásán – közölte szerdán internetes oldalán a Háromszék napilap.

Az újság birtokába jutott egy olyan levél, amelyet a párt egyik parlamenti képviselője, Kulcsár-Terza József írt október 28-án, több mint két héttel a kormány megbuktatása után Mezei Jánosnak, és amelyben a képviselő többek között a Viorica Dăncilă vezette kormány melletti szavazásra való pártelnöki felszólítást kifogásolta. A levél tartalmával szembesített MPP-elnök kitérő válaszokat adott a lap kérdéseire.

Biró Zsolt, az MPP volt elnöke lapunknak kifejtette, nem kapott semmiféle írásbeli utasítást, azonban azt mondja, hogy Mezei, akivel nem igazán vannak beszélőviszonyban, Kulcsár-Terzán keresztül üzent. „Mivel a dolgok nem úgy történtek, ahogyan az elnök szerette volna, Mezei el akart számoltatni a nyilvánosság előtt, ezt viszont már írásban közölte. Azon az ominózus, általam – és nem csak – törvénytelennek tartott választmányi ülésen kellett volna magyarázkodnom, amelyre ő és csapata már úgy érkeztek, hogy kirúgnak a pártból.

Nagyon érdekes, hogy Mezei János már a nyáron eldöntötte, hogy semmi keresnivalóm az MPP-ben, az ősszel mégis feladatokat próbált adni”

– furcsállta Biró.

Mezei elődjét azért is meglepte az új elnök álláspontja, mivel Kulcsár-Terza Józseffel már korábban eldöntötték, hogy a továbbiakban nem támogatják az egyre inkább magyarellenes kormányt. Kérdésünkre, hogy ebben mekkora szerepet játszott az RMDSZ azonos döntése, Biró Zsolt elmondta, hogy fontos kérdésekben ugyan szoktak egyeztetni a szövetség parlamenti frakciójával és annak vezetőjével, azonban azok soha nem határozták meg, hogy az adott kérdésben MPP-sekként ők miként szavazzanak.

Már volt olyan bizalmatlansági indítvány, amelyben az RMDSZ egyféleképpen voksolt, mi meg másféleképpen nyilvánultunk meg”

– hangsúlyozta Biró. Október 10-én végül nem kettejük szavazatán múlott a szociáldemokrata kormány maradása vagy menesztése. Kérdésünkre, hogy szerinte érte-e valamiféle kár a Magyar Polgári Pártot a két képviselő voksa nyomán, Biró Zsolt azt válaszolta: bár nem tudja, hogy utódja pontosan miben egyezett meg Viorica Dăncilával, úgy véli, az MPP nem veszített semmit.