Lakodalmi sütemény Székelyszenterzsébetről, ahol a gombokat krémmel varrják

Molnár Melinda 2019. november 06., 15:40

Faluhelyen még ma is összedolgoznak a szomszéd- és komaasszonyok, ha lakodalom van az utcában, családban. Napokkal előtte készülnek, papírra vetik a süteménysort, kiszámolják a tésztaadagokat, az anyagszükségletet, és elosztják a feladatokat. A lakodalmas ház jó hírét viszi majd a menyegzői édességek külleme, tálalása. Má

Krémes, mutatós, ünnepélyes a gombos lakodalmi sütemény Fotó: Veres Nándor

A szenterzsébeti lakodalomból nem hiányozhatott ez a sütemény – olvastuk előbb a Régi ételeink nyomában című, a térség népi táplálkozásából ízelítőt nyújtó, a Homoród–Küküllő LEADER Egyesület által összeállított kiadványban.

Aztán meg is kóstoltuk a lövétei tájház udvarán tartott Gasztronómiai anyanyelvünk a turizmusban című rendezvény alkalmával.

A gombos tésztát Buzogány Erzsébet készítette, a sütésben szomszédasszonya, Fodor Magdolna segített neki. A süteménykészítés leírását Lázár László elnöknek, illetve a gasztrokiadvány szövegezőjének, Török Imrének köszönjük.

Gimbelem-gombolom

Mielőtt íráshoz kezdtem, hangulatkeltésként meghallgattam párszor a Gimbelem-gombolom című duettet Lehár Ferenc–Gábor Andor Luxemburg grófja című operettjéből.

Tegyenek hasonlóképpen, és máris jobb kedvvel készülhet a székelyszenterzsébeti gombos tészta – nem csak szerelmeseknek, házasulandóknak.

Hozzávalók a lapokhoz, gombokhoz: 50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 3 tojás, 3 kanál tejföl, 2 vaníliás cukor, egy csomag sütőpor, egy kis üveg savanykás, például somlekvár. Hozzávalók a krémhez: 3 tojás és 15 dkg porcukor, továbbá 30 dkg vaj, 15 dkg porcukor és egy kevés kakaó.

Elkészítése: A lisztet és a vajat összegyúrjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a tojást, a tejfölt és a vaníliás cukrot. A tésztát négy részre osztjuk. Háromból lapot nyújtunk, a negyedikből a gombokat készítjük.

A gombokat varrógyűszűvel vágjuk, szúrjuk ki: a gyűszű zárt oldala le van vágva, ezzel vágjuk a kis gombokat, a nagy lyukkal pedig a nagyobb gombokat.

A gombokat úgy kell kiszámolni, hogy minden szelet sütire négynek kell kerülnie: két nagynak és két kicsinek.

Amíg a lapok sülnek, a 3 tojásból és a 15 dkg porcukorból gőz felett tojásos krémet főzünk. A hozzávalókat összekeverjük, és habverővel addig verjük a gőz felett, amíg megfő a krém. Amikor meghűlt, 30 dkg vajjal, 15 dkg porcukorral és egy kevés kakaóval összekeverjük.

A lapok megkenése: Az első lapra kenünk egy vékony réteg lekvárt (nagyon vékony réteget) és utána egy réteg krémet. A második lapot rárakjuk az elsőre, arra is kenünk egy vékony réteg lekvárt és egy réteg krémet.

A harmadik lapra csak krémet kenünk, és arra rárakjuk, „rávarrjuk” a nagy gombokat.

A gombok tetejére ugyanaz a krém kerül, csak teszünk bele még egy kis kakaót, legyen sötétebb az előző krémnél. A nagy gombok tetejére nyomunk egy keveset ebből a krémből, és rárakjuk a kis gombokat. A kész sütemény pihentetés után szeletelhető.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot november 6-án.