Politikai „pingpong” a segesvári gyerekek kárára

Szucher Ervin 2019. november 06., 13:22

Csaknem egy évig megakadályozták az ellenzékben politizáló helyi tanácsosok, hogy a segesvári önkormányzat által vásárolt nyolc kültéri pingpongasztal kikerüljön a városi parkokba és játszóterekre.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

A polgármesteri hivatal a múlt év vége felé szerzett be darabonkénti 3100 lejes áron tizenöt asztalt, amelyből hetet az iskoláknak adott, a többit a város különböző részeiben helyezett volna el. Mivel a városházának nincsenek meg a felszereléshez és karbantartáshoz szükséges eszközei, az asztalokat át kellett volna adnia a fennhatósága alá tartozó városgazdálkodási cégnek, az EcoservSignek. Ám mivel közvagyonról van szó, az átadáshoz nem volt elégséges a polgármester aláírása, az önkormányzati testület jóváhagyása is szükségeltetett.

A tavasz folyamán háromszor lendült neki a testület, de a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Függetlenek Szövetsége Segesvárért (UIPS) képviselői mindannyiszor elkaszálták a határozattervezetet.

A pingpongasztalok felszerelésének egyik legádázabb ellensége éppen a város egykori polgármesterének a fia, ifjabb Constantin Ştefănescu volt.

A segesvári testületben a többséget a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ koalíciója biztosítja, azonban az év első felében érvényben lévő törvények alapján az asztalok kihelyezéséhez a fele plusz egy szavazat még nem bizonyult elegendőnek. „Hiába próbálkoztunk háromszor is, a PNL és az UIPS ellenállása miatt a kétharmados többség nem jött össze. Végül a törvény módosítása után, az október végi tanácsülésen sikerült elérnünk, hogy az asztalok kikerüljenek a helyükre. Szánalmas, hogy miután az ellenzék tudta, hogy a tervezethez immár nincs szükség a támogatására, Ștefănescu kivételével mégis megszavazta” – mondta el a Krónikának Tóth Tivadar alpolgármester.

Az RMDSZ politikusa szomorúnak tartja, hogy a kicsinyes politikai játszmák fölülírják a közösségi érdekeket. Tóth szerint az ellenzék nem is annyira az amatőr asztaliteniszezőkre haragszik, mint inkább a városgazdálkodási vállalatra.

A cél az EcoservSig tönkretevése, hiszen nagyon jól tudják, hogy minden, ami mozdul vagy szépül a köztereken, az a városgazdálkodási cégnek köszönhető”

– fejtette ki az alpolgármester. Mivel a tanácsi határozat elfogadásával sikerült „befutni” az ősz utolsó hónapjába, a tavaly beszerzett asztalok 2020 tavaszáig a raktárban maradnak.