Távozása előtt még ígért egy sztrádát Răzvan Cuc volt közlekedésügyi miniszter

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. november 06., 08:44

 Nem olyan szegény, hogy ne tudjon ígérni: Răzvan Cuc volt közlekedésügyi miniszter a hétvégén azt ígérte, hogy meghirdetik a versenytárgyalást a Szatmár és Suceava megyét összekötő autópályára, erre azonban lapunk értesülései szerint nem került sor.

Ködbe vész?Távozása előtt még ígért egy autópályát Răzvan Cuc Fotó: Pixabay.com

 Szatmár megyét kötné össze Suceava megyével az északi autópálya – Răzvan Cuc volt közlekedésügyi miniszter a hétvégén még tárcavezetőként konkrét lépések foganatosítását ígérte az ügyben. Mint mondta, Sorin Scarlat, az Országos Közútkezelő Vállalat (CNAIR) igazgatója őt arról tájékoztatta, hétfőn megjelenik a Közbeszerzések Elektronikus Rendszerében (SEAP) a dokumentáció és a hirdetés, ami alapján az érdeklődő cégek 2020 januárjáig jelentkezhetnek a sztráda megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. Lapunk információi szerint azonban

kedden késő délutánig még nem jelent meg a kiírás az amúgy nem nyilvános SEAP-on.

Amúgy hétfői és keddi hirdetések is szerepeltek, amelyeket a CNAIR tett közzé, ám autópályával kapcsolatos csak egy, és az is a Szászváros és a Nagyszeben közötti sztráda munkálataira vonatkozott.

Cuc a hétvégén azt hangsúlyozta: az autópálya meg­tervezése szerepelt a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányprogramjában, és azért gyorsították fel az ütemet, hogy az azóta már hivatalba lépett Orban-kormány „véghez vigye, ne kifogásokat keressen, hanem biztosítsa a finanszírozást”.

Szkeptikus fogadtatás Szatmár megyében

„Öreg vagyok én már ahhoz, hogy higgyek a mesékben, mert ez a téma amúgy is minden kampányban előkerült. Örülünk, hogy elindult valami, de Cuc mondott már nagyokat az idén” – fogalmazott tegnap a Krónika kérdésére Pataki Csaba, a Szatmár megyei önkormányzat elnöke, aki szerint természetesen jó lenne, ha történnének előrelépések, és megvalósulna ez az általuk is oly régóta várt beruházás. Felhívta a figyelmünket ugyanakkor arra is, hogy

a Szatmár és a Suceava megyei önkormányzat nagyjából tizenkét éve, saját költségvetési forrásokból elkészített egy megvalósíthatósági tanulmányt egy gyorsforgalmi útra, ami a két északi megyét kötné össze.

Ezt a dokumentumot még akkor odaadták az éppen hivatalban levő közlekedésügyi miniszternek, az akkori kormány meg is megígérte, hogy „dübörögve haladnak vele”, de azóta sem történt semmiféle előrelépés. Tizenkét év elteltével most újra napirendre került ugyan a téma, ám a PSD-kormány részéről semmiféle megkeresés nem érkezett mostanában a szatmári hatóságokhoz, a tervezett nyomvonalról sincsenek információik, és engedélyeket sem kértek tőlük. „Nyilván ez kampányfogás volt” – kommentálta Cuc bejelentését Pataki Csaba, aki szerint viszont „az is több mint semmi”, ha valóban meghirdetik a versenytárgyalást a tervekre.

Ő maga amúgy szkeptikus. Mint felidézte, még 2004-ben szerveztek Nyíregyházán egy olyan nemzetközi fórumot, amelyen magyarországi, romániai, moldovai köztársasági, valamint ukrajnai helyi önkormányzatok képviselői közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben kérték az érintett négy ország kormányát, hogy támogassák ezt a közlekedési folyosót, hiszen van létjogosultsága. Elég csak azt megnézni, hogy a petei határátkelőnél tavaly több mint 2,5 millió ember haladt át. „Nem kell ahhoz forgalmi tanulmányt készíteni, hogy lássuk, mekkora a forgalom” – jegyezte meg Pataki Csaba.

Magyarországon már a pénz is megvan

Kitért ugyanakkor arra is, hogy Magyarország kormánya tervezi az M3-as meghosszabbítását gyorsforgalmi útként egészen a határig, ez szerepel is a költségvetésükben, így jó eséllyel hamarosan meg is valósul. Közben épül Szatmárnémeti körgyűrűje – nagyjából 35 százaléka készült el. Pataki szerint pedig

jó lenne, ha legalább a határátkelőtől a körgyűrűig terjedő, nagyjából 6 kilométeres szakaszon gyorsforgalmi utat alakítanának ki. Ha nem építi meg a kormány, megteszi Szatmár megye saját erőforrásból

– szögezte le a partiumi elöljáró.

Pataki azt mondja, jelenleg annak is örülne, ha az újonnan beiktatott kormány annyit megtenne, hogy kormányközi megállapodással elérné, hogy megnyissák a magyar–román határon már megépült, ám a schengeni csatlakozás késlekedése miatt használhatatlan határátkelőket, mivel már ezzel is megoszlana a forgalom a határátlépési pontoknál. „Ez nem kerül pénzbe, sem időbe” – szögezte le a Szatmár megyei közgyűlés elnöke.