Bírálják a momentumos Fekete-Győr Andrást Dan Barna támogatása miatt

Krónika 2019. november 05., 17:16

Bírálja a Fidesz, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke „szembemegy a magyar érdekkel” és Dan Barnának, az USR-PLUS Szövetség jelöltjének kampányol.

Fekete-Győr András az USR-PLUS Szövetség kolozsvári kampányrendezvényén Fotó: Danbarnapresedinte.ro

Szégyenletesnek nevezte Hollik István, a magyar kormány szóvivője, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Dan Barnának, az USR-PLUS szövetség jelöltjének kampányol a romániai elnökválasztási kampányban a magyar jelölt, Kelemen Hunor ellenében.

{A}

„A Momentum elnöke Romániában a magyar jelölttel szemben kampányol. Szégyenletes!” – írta a Fekete-Győr Andrást ábrázoló fotóra Hollik István, bejegyzését pedig a Fidesz számos politikusa is megosztotta. A kormányszóvivő ezzel arra utalt, hogy a Momentum elnöke vasárnap részt vett az USR-PLUS Szövetség kolozsvári kampányrendezvényén, ahol fel is szólalt.

Fekete-Győr kolozsvári kampányakciója kapcsán kedden a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség is közleményt adott ki, melyben rámutat: a Momentum szembemegy a magyar érdekekkel.

„Fekete-Győr András, a Momentum elnöke amellett a korrupciós botrányba keveredett Dan Barna államfőjelölt mellett kampányolt Kolozsváron, akinek nem fontos a magyar emberek sorsa” – mutat rá a magyar kormánypárt,

hozzátéve, hogy az eseményen Dacian Cioloș is jelen volt, aki fiatalkorában a fasiszta, magyarellenes Vatra Românească szervezetben tevékenykedett.

A Fidesz továbbra is kiáll az erdélyi magyarok saját jelöltje, Kelemen Hunor mellett.

Fontosnak tartjuk, hogy minél több erdélyi magyar vegyen részt a november 10-i romániai államfőválasztáson és adja le voksát a magyar jelöltre” – zárja közleményét a magyar kormánypárt.

Fekete-Győr András kolozsvári beszédében – melyből a Facebookon is megosztott egy részletet – egyébként arra hívta fel a figyelmet, hogy „bűnt követ el, aki figyelmen kívül hagyja a kisebbségek kérdését”.

Egyúttal azon reményének adott hangot, hogy a román újgenerációs pártok „érdemben foglalkozni tudnak” ezzel. Fekete-Győr András rámutatott: jogszabályokon alapuló egyetértés kell létrejöjjön kisebbségi kérdésben, és azon meggyőződését fejezte ki, hogy „erre most nyílik lehetőség” a Barnához hasonló, „haladó szellemű Európa-párti hazafiak” révén. Az ellenzéki magyarországi politikus

beszédében azt is hangsúlyozta: fontos, hogy Románia és Magyarország egymással baráti kapcsolatban legyen.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebook-bejegyzésében azt kérdezte a Momentum elnökétől, tudja-e, hogyan mondják románul a szégyen szót. Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pedig olyan fényképet tett közzé, amin egy táblát tart a kezében a következő felirattal: „Nekünk meg az az alap, hogyha van magyar jelölt, akkor azt támogatjuk”.

A kifogásokra reagálva erdélyi kampányútjáról a politikus az Azonnalinak elmondta: közvetíteni szeretett volna az erdélyi magyarok és Dan Barna értékrendje között, akit azért támogat Kelemen ellenében, mivel van esélye megnyerni az elnökválasztást. Úgy vélte, a román jelölt „komoly időt és energiát fordít” arra, hogy Erdélyben is kampányoljon, és az itteni magyarokat is megszólítsa.

A magyarországi hírportál Hegedüs Csillát, az RMDSZ szóvivőjét is megszólaltatta, aki elmondta: „minden párt maga dönti el, hogy kit támogat. Olyan erőt, amelyik a magyar közösséget képviseli, vagy olyat, amelyik csak a magyarok szavazatát akarja, a problémáik nélkül”.

Hegedüs szerint Dan Barna stábja „gondosan eltitkolta” a magyarországi politikus támogatását

a román közösség elől, erről ugyanis egyetlen román nyelvű hír sem jelent meg.