Külföldi hús a romániai felvágottban: az afrikai sertéspestist a feldolgozók is megsínylik

Bálint Eszter 2019. november 06., 14:22

A tavalyi 95 százalékról 5 százalékra csökkent a romániai húsfeldolgozók által felhasznált húsmennyiségben a belföldi termelésből származó sertéshús aránya. A szakma a hatóságoktól vár mielőbbi határozott fellépést a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Megfordult arány. 95 százalékban külföldi sertéshúsból dolgoznak a húsiparban (képünk illusztráció) Fotó: Rédai Attila

Nem csak a sertéstartó gazdáknak húzta keresztül a terveit az afrikai sertéspestis, alaposan sújtotta a húsfeldolgozó ipart is – idézi Dana Tănase, a Román Húsipari Egyesület (ARC) elnökének hétvégi kijelentését az Economica.net gazdasági hírportál. Mint a szakember hangsúlyozta, miközben tavaly 95 százalékban romániai termelőktől származó hússal dolgoztak, addig

idén az arány megfordult, 95 százalékban a közös európai piacról származó húst használnak fel termékeik előállítására, és mindössze a hús 5 százaléka származik a belföldi sertéstartóktól.

Megoldást a kialakult helyzetre Dana Tănase szerint csak az hozhat, ha a romániai hatóságok határozottan fellépnek a sertéspestis terjedésének megfékezése érdekében. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság szerint a fő kockázati tényezőt a lakossági gazdaságok jelentik.

„Egy sor tényezőt szem előtt kell tartani, amikor egy életképes programot akarunk kidolgozni, olyan intézkedésekkel, amelyek képesek megakadályozni a vírus terjedését. A lakossági gazdaságok jelentik a legkényesebb és legérzékenyebb pontot minden szempontból, nem a nagy tenyésztők. Romániában nem szabad szabadon tartani a sertést, talán csak a Duna-deltában” – sorolta a húsipari vállalkozó. Hozzátette: természetesen a romániai utakon közlekedő járművek közlekedését is figyelembe kell venni, és

a szakhatóságoknak pénzt kell kérniük a kormánytól, hogy fertőtleníthessenek minden olyan járművet, amely olyan országból érkezik, ahol tombol az afrikai sertéspestis, ahogyan különben Bulgáriában is eljárnak.

Másik példaként Dániát, a legnagyobb európai sertéshúsfeldolgozó államot említette, ahol a hatóságok egy 70 kilométeres falat építettek a német határra. „Bár ez önmagában nem akadályozza meg a betegség terjedését, a többi intézkedéssel egyetemben hozzájárul a fertőzés megfékezéséhez. Fertőtlenítenek minden kamiont, amely áthalad az országon” – hívta fel a figyelmet a szakember.

{K1}

Amint arról korábban beszámoltunk, az Európai Unió a múlt héten a korábbi 25-ről 29-re növelte azon romániai megyék számát, amelyekre korlátozásokat szabott meg – az afrikai sertéspestis jelenléte, vagy fertőzési kockázata miatt – a sertéshús-kereskedelem terén. Petre Daea mezőgazdasági miniszter ugyanakkor cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint az EU betiltotta a román sertéshúsexportot.

A betegség 2017. július 31-én jelent meg először Romániában, az ország északkeleti térségében, a magyar–ukrán–román hármashatár közelében.

Azóta 1763 fertőző gócot sikerült felszámolni. Jelenleg országszerte 956 aktív fertőzésgócról tud az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA), ezek száma csökkenőben van a szakhatóság közlése szerint.