Letette a hivatali esküt az Orban-kabinet, a PSD máris a megbuktatásán ügyködik

Hírösszefoglaló 2019. november 04., 20:00

Klaus Johannis államfő jelenlétében letették az esküt hétfő este a Cotroceni-palotában a Ludovic Orban által vezetett kabinet tagjai.

Cotroceni-i csoportkép. Klaus Johannis végre megkapta a hőn áhított „saját” kormányát Fotó: Presidency.ro

Klaus Johannis államfő hétfő délután írta alá a kormánytagok kinevezéséről szóló dekrétumot. Az elnöki hivatalban rendezett ceremónián Johannis sok sikert kívánt a PNL-kormány minisztereinek. Az államfő gratulált a kormányfőnek és a beiktatott tárcavezetőknek, és sajnálatát fejezte ki, hogy csak rövid mandátumuk lesz.

{A}

Nem teljes négyéves mandátum lesz, hanem valamivel rövidebb, de kompenzációképpen nehezebb lesz

– fogalmazott az államfő az eskütételi ceremónián.

Johannis rámutatott, az új kormánynak rövid mandátuma alatt számos égető problémát meg kell oldania. Ezek között említette az idei költségvetés lezárását, a jövő évi büdzsé előkészítését, az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos vita újraindítását, szerinte ugyanis „meg kell javítani azt, amit a PSD elrontott”. Emellett – tette hozzá az államfő – elvárja az Orban-kabinettől a korrupcióellenes küzdelem bátorítását, és a soron következő három választás – államelnöki, helyhatósági és parlamenti – átlátható, korrekt és hatékony megszervezését. Az államfő ismét bírálta a PSD-féle „mérgező kormányt”, hangsúlyozva, hogy a szociáldemokraták okolhatók azért, amiért az elmúlt 30 évben Románia nem fejlődött olyan ütemben, ahogyan elvárható lett volna.

Ludovic Orban miniszterelnök arról biztosította az államfőt, hogy mától megbízható partnerre fog lelni a román kormányban. „Mától partnerre fog lelni Románia kormányában, megbízható partnerre, amely készen áll csatlakozni erőfeszítéseihez, a Románia fejlesztését célzó elképzelések gyakorlatba ültetéséhez, azoknak a programoknak és projekteknek a kivitelezéséhez, amelyek révén Románia visszatérhet a helyes útra” – szögezte le Orban a Cotroceni-palotában.

{K1}

Eközben az ellenzékbe szorult szociáldemokraták máris a PNL-kormány megbuktatásán gondolkodnak. Marcel Ciolacu, a képviselőház PSD-s elnöke közölte, megvárják, hogy lejárjanak a „mézeshetek”, majd minden bizonnyal bizalmatlansági indítványt nyújtanak be az Orban-kabinet ellen. A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője szerint „nem várható el” tőlük, hogy ne ellenzékként viselkedjenek. Ciolacu szerint a PSD normális, konstruktív ellenzék lesz, amely támogatni fog minden olyan törvényt, amely hasznos Románia számára.

Ludovic Orban átveszi megbízólevelét az államfőtől, akinek partnerséget kínál Fotó: Presidency.ro

Az Orban-kabinet összetétele a következő: miniszterelnök - Ludovic Orban, miniszterelnök-helyettes - Raluca Turcan, pénzügyminiszter - Vasile-Florin Cîţu, belügyminiszter - Marcel Ion Vela, külügyminiszter - Bogdan Aurescu, igazságügyi miniszter - Cătălin Predoiu, védelmi miniszter - Ionel Nicolae Ciucă, gazdasági, energiaügyi és üzleti környezetért felelős miniszter - Virgil-Daniel Popescu, szállításügyi, távközlési és infrastruktúráért felelős miniszter - Lucian Nicolae Bode, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter - Nechita-Adrian Oros, környezetvédelmi, erdő- és vízügyi miniszter - Costel Alexe, közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszter - Ion Ştefan, európai alapokért felelős miniszter - Ioan Marcel Boloş, egészségügyi miniszter - Victor Sebastian Costache, oktatásért és kutatásért felelős miniszter - Cristina Monica Anisie, művelődési miniszter - Bogdan Gheorghiu, ifjúsági és sportminiszter - Marian Ionuţ Stroe, munkaügyi és szociális védelmi miniszter - Violeta Alexandru.

A parlament hétfői plenáris ülésén szavazott bizalmat az Orban-kabinetnek.