Nem emelte meg a PSD-kormány a minimálbért

Bálint Eszter 2019. november 04., 17:23

A leköszönő szociáldemokrata párti (PSD) kormány hétfőn első olvasatban tárgyalt a minimálbér emeléséről – jelentette be a kabinet ülésének első felében Viorica Dăncilă ügyvivő miniszterelnök. 

Fotó: Gov.ro

A távozó kormányfő hétfőn emlékeztetett, kormánya 2262 lejre szeretné emelni jövő januártól a legkisebb fizetések értékét, a felsőfokú végzettséggel rendelkező alkalmazottak számára garantált minimálbér pedig 2620 lejre nőne. Leszögezte,

„szociális szempontból igazságos és korrekt intézkedésről” van szó, vannak mellette szóló érvek és a gazdasági környezet is kedvező.

„Erős szociális hatással bíró intézkedésről van szó olyan körülmények között, hogy jelenleg 1,4 millió alkalmazott dolgozik minimálbérért. Miniszterelnökként úgy gondolom, szociális szempontból igazságos és korrekt intézkedés. Meggyőződésem, hogy vannak érvek és kedvező a gazdasági környezet, így nem látok okot arra, hogy a következő kormány ne emelné jövőre a minimálbért” – mondta a kormányfő. Jelezte egyúttal, a tervezetről egyeztettek a munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek képviselőivel, és kielemezte a Gazdasági és Társadalmi Tanács (CES) is. Megjegyezte, a PSD-kormányzás központi célkitűzése a lakosság életének jobbá tétele volt.

{K1}