Megszavazták: Romániának is van már Orban-kormánya

Balogh Levente 2019. november 04., 17:06

Bizalmat szavazott a bukaresti parlament két házának hétfői együttes ülésén a Ludovic Orban vezette kormánynak. A szavazás előtt a liberális pártelnök tiszteletéről biztosította a romániai magyarokat.

Kelemen Hunor tiszteletet kért a magyar közösségnek, Ludovic Orban szerint ezt minden állampolgárnak megadják Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

A bizalmi szavazáson közül 240 törvényhozó adta le voksát, és valamennyien támogatták a Ludovic Orban vezette kabinet beiktatását. Orban az eredmény bejelentését követően megköszönte a támogatást, és arra kért mindenkit, hogy bízzanak az általa irányított kabinetben.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Pro Románia törvényhozói többségének távolmaradása ellenére határozatképesnek bizonyult a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezette új kormány beiktatását célzó együttes ülés. A PNL által javasolt új kabinet beiktatását a parlamenti mandátumok mintegy felével rendelkező baloldali pártok az ülés bojkottálásával próbálták akadályozni, ezért nemcsak a kormány beiktatása, hanem a parlament határozatképessége is kérdésessé vált.

Fotó: Silviu Matei/Agerpres

A határozatképességhez a törvényhozók többségének – legalább 233 képviselő és szenátor – jelenlétére volt szükség, és az ülést vezető Alina Gorghiu PNL-szenátor szerint az ülésen 235 törvényhozó írta alá a jelenléti ívet.

A parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező PSD és a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette, 7-8 százalékos erőt képviselő Pro Románia párt úgy döntött: nem vesz részt a PNL-kormány beiktatásáról szóló bizalmi szavazáson. Ennek ellenére mindkét alakulat háza táján akadtak pártütők. A politikailag egyszínű – kizárólag a PNL politikusaiból és független szakértőkből álló – 18 tagú új kabinetnek az eddig ellenzékben lévő jobbközép pártok, az RMDSZ, a nemzeti kisebbségi frakció törvényhozói szavaztak bizalmat, de néhány baloldali törvényhozótól is kapott támogatást.

{K1}

Parlamenti felszólalásában Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ nem vár csodákra, de felelős kormányzásra számít és elvárja a magyar közösség iránti tiszteletet a Ludovic Orban vezetette új kabinet részéről. „Ha tisztelni fogják a romániai magyar közösséget, megkapják a mi tiszteletünket és támogatásunkat is” – szögezte le a szövetség elnöke. Aki arra emlékeztette Orbant, hogy egy alig egy éves (a jövő év végén esedékes parlamenti választásokig tartó) mandátummal rendelkező kormányt vezet, és az ő felelőssége, hogy kompromittálja-e a hosszú távú jobbközép kormányzás esélyét. „Amit elvárunk, az a felelősségteljes kormányzás minden állampolgár felé, tisztelet minden közösség felé. Elvárjuk a közügyek tisztességes és átlátható rendezését, valamint a költségvetés kiigazítását és a jövő évi büdzsé megalkotását” – sorolta felszólalásában Kelemen.

A PNL-lel a múlt héten kötött parlamenti együttműködési megállapodásra utalva a szövetségi elnök kifejtette: az RMDSZ elvárja, hogy az új kormány a GDP 6 százalékát az oktatásra fordítsa, hogy biztosítsa a közberuházásokhoz szükséges forrásokat a helyi közösségek és a nagy infrastruktúra fejlesztések szükségleteinek tiszteletben tartásával és kérje 2 milliárd euró uniós támogatás átcsoportosítását a nagy infrastruktúra programból a regionális operatív programba. Kelemen egyértelművé tette: az RMDSZ ígéretéhez híven támogatja a PNL-kormány beiktatását, de készen áll arra is, hogy bizalmatlansági indítvánnyal „megbüntesse” azt, ha szükség lesz rá.

Válaszában Ludovic Orban arról biztosította az RMDSZ-t, hogy kormánya tiszteletet fog tanúsítani a nemzeti kisebbségek, a magyar közösség iránt, amely – nézete szerint – gazdagabbá teszi Romániát. „Ez ugyanolyan tisztelet, mint amit valamennyi polgárnak megadunk” – hangsúlyozta az új miniszterelnök.