Kivizsgálás indult Liviu Dragnea egynapos eltávozása miatt

Krónika 2019. november 02., 18:45

Ana Birchall igazságügy-miniszter kezdeményezésére sürgősségi jelleggel ellenőrzést rendelt el az országos börtönigazgatóság (ANP) vezérigazgatója a rahovai börtönben Liviu Dragnea  24 órás eltávozásának jóváhagyása kapcsán.

Sajtóközleményében az ANP közölte, értesíteni fogják az igazságügyi minisztert az ellenőrzés eredményeiről és a törvény által megkövetelt intézkedésekről. Ana Birchall tárcavezető szombaton a Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkozott, személyesen beszélt az ügyben a büntetés-végrehajtási intézet parancsnokával, akitől azt kérte, hogy az intézmény szolgáltasson magyarázatot sürgősségi eljárásban a történtekről.

A bukaresti sajtóban megjelent információk szerint Liviu Dragneát, a román Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a képviselőház volt elnökét október 31-én, csütörtökön egy napra kiengedték a rahovai börtönből a büntetés-végrehajtási intézet vezetőségének döntése nyomán.

A történtek nyomán szakértők felhívták a figyelmet, hogy a büntetés-végrehajtásról szóló törvény értelmében Liviu Dragneának nem lett volna joga eltávozásra, mivel más ügyekben is kivizsgálás zajlik ellene, és nem lenne szabad kapcsolatba lépnie a többi vádlottal. Az egykor befolyásos politikust májusban ítélte három és fél év letöltendő szabadságvesztésre a bukaresti legfelsőbb bíróság a fiktív alkalmazások miatt indult büntetőperben, a Teleorman megyei önkormányzat szociális és gyermekvédelmi főosztályánál törvénytelenül alkalmazott, valójában azonban a PSD-nek dolgozó alkalmazottak miatt.

Liviu Dragnea ellen ugyanakkor a Tel Drum cégcsoport ügyirat kapcsán is bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészság (DNA) bűnszervezet létrehozása, hatalommal való visszaélés és európai pénzalapok elsikkasztása gyanújával.