Riogatás a gázáremelés híre az energiaár-szabályozó hatóság alelnöke szerint

Bíró Blanka 2019. október 30., 09:49

Semmi alapja annak a híresztelésnek, ami szerint 10 százalékkal drágul jövő áprilistól a földgáz – szögezte le érdeklődésünkre Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke.

Nagy-Bege Zoltán szerint egyelőre nem tudni, mit hoz a jövő Fotó: Simion Mechno/Agerpres

Felelőtlen, szenzációhajhász riogatásnak tartja Nagy-Bege Zoltán, hogy 2020. április 1-jétől tíz százalékkal nőhet a szabályozott földgázár a lakosság számára. Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke kedden a Krónika megkeresésére kifejtette, nincs még semmi konkrétum az árliberalizációs ütemtervről, az sem borítékolható, hogy a törvénytervezetet ebben a formában hagyja jóvá a kormány és a parlament, vagy módosítanak rajta. Amint ez megtörténik, valószínű, hogy az Európai Bizottsággal újabb egyeztetésekre kell sort keríteni, hiszen

eddig csak a javaslatról tárgyaltak, nem a konkrét jogszabályról.

Nagy-Bege Zoltán rámutatott, ha az ütemterv valóban életbe lép, és ez alapján 2020. április 1-jétől 50 százalékra csökkentik a szabályozott szerződéseken keresztül biztosított földgázt a lakosság számára, a különbözetet pedig a szabadpiacról kell felvásárolniuk a szolgáltatóknak, még mindig nem jelenti, hogy drágulás lesz.

Mint az ANRE alelnöke rámutatott, jelenleg éppen „drasztikus” árcsökkenés tapasztalható a nyári árakhoz képest a romániai földgázpiacon. Akadt olyan tranzakció is a szabadpiacon, hogy a szabályozott rendszerben előírt megawattóránként 68 lejes árnál olcsóbban cserélt gazdát a földgáz.

Nyilván a téli hónapokban újra lesz áremelkedés, hiszen a keresletnövekedés mindig ezt eredményezi, de nagyon korai lenne azt mondani, hogy feltétlenül áremelkedés lesz április 1-jétől. Lehet, hogy drágul a földgáz, de ez nem törvényszerű, nem szükségszerű és nem kötelező”

– szögezte le Nagy-Bege Zoltán.

Azt is szakszerűtlennek és felelőtlennek tartja, hogy éppen tízszázalékos drágulásról beszélnek, amikor még bármi megtörténhet: lehet árcsökkenés, de drágulás is, ami lehet tíz százaléknál kisebb vagy nagyobb, attól függően, miként alakul a földgáz szabadpiaci ára, és az 50 százalékot milyen áron tudják majd beszerezni.  Előrejelzésekbe jelenleg nem lehet belemenni, aki ezzel riogat, szenzációhajhász – összegezte Nagy-Bege Zoltán.