„Versben járj, tovább érsz!” – Zenés irodalmi esttel ajándékozta meg a nagyváradi közönséget Lackfi János író, költő

Molnár Judit 2019. október 28., 10:48

Nagyváradon kezdte erdélyi és partiumi körútját a hét végén Lackfi János magyarországi író, költő, aki rendhagyó zenés irodalmi esttel örvendeztette meg közönségét.

Lackfi János író, költő, Lackfi Dorottya énekes, Sinha Róbert zenész és a nagyváradi közönség Fotó: Partiumi Keresztény Egyetem/Facebook

Erdélyi körútjuk nagyváradi nyitó rendezvényén az illendőség megkövetelte üdvözlés után a látogatás örömét kifejező ajándékként nyújtotta át a nagyszámú közönségnek Lackfi János József Attila-, Prima Primissima- és még sok más díjjal kitüntetett költő, író és műfordító tömör ars poeticáját, a „Versben járj, tovább érsz!” vallomásos jó tanácsot, az ismert szólás parafrázisát.

 Az irodalom milliós olvasottsága

 A köszönetként kirobbanó taps elültével egyértelművé vált, hogy máris régi ismerősökként, felszabadult hangulatban állunk készen Lackfi János vezetésével elindulni írásai ösvényein. Az író, költő röviden, de annál ironikusabban hárította el az irodalmat, az olvasás szeretetét és különösen a sokat emlegetett „mai fiatalság” műveletlenségének a vádját azzal az érvvel, hogy a kínaiak nagyjából ugyanezt megtették már ezer éve és íme, mégis idáig eljutottunk. Pedig akkoriban még a kínaiaknak sem volt számítógépük, az internetnek köszönhetően viszont

manapság akár milliós olvasottságig is eljuthat nagyon rövid idő alatt a közönség tetszését elnyerő írás.

S hogy a költő igazáról ne csak a lassan közhelyessé váló világháló-gyorsaság érvével győzze meg a közönséget a szólásátirat, Lackfi János azzal is érvelt, hogy például Arany János vagy Örkény István művei, a magyar nyelv és gondolkodás remekművei sem szűnnek meg népszerűeknek lenni, pedig a szerzők már nem élnek. Arany János említése máris átvezetett az Élet-Haláltánc című zenés irodalmi est első, a Szilágyi Örzsébet email-jét megírta kötetből vett, A fekete router című paródia felolvasásához: a vers Arany János Mátyás anyja című balladájának „átirata”.

  Gunyoros hódolat, szeretet

 Már ebből kiderült Lackfi „versben járásának” lényege, a nyelvhez kapcsolódó maximális egyetemes nyitás, de mondhatnám érzelmi zsenialitásnak is, hiszen ez az elsőre képzavarnak tűnő szókapcsolat a költőtől semmiképpen sem idegen.

A nyelvhez való viszonyulás összetettségét is érzékelhette a közönség, ugyanakkor a felolvasóest során végig érezhető volt a magyar irodalom legnagyobbjainak szóló, a mai olvasó gondolati és nyelvi közegéhez közelíteni akaró, gunyoros hódolat köntösébe bújtatott szeretet.

Nem csupán Petőfi, Arany, Kosztolányi, Babits költészetére utalt az előadó, hanem irodalmunk olyan ikonikus műfajának álkarikírozására is, mint a Balassi óta jelen lévő és Ady sokszínűsége révén csúcsra juttatott istenes versek zsoltáros gondolat- és hangulatvilága. Oldották és ugyanakkor rögzítették a felolvasás hatását a zenei betétek, az alkotó lányának, Dorottyának a Sinha Róbert gitárművész közreműködésével megzenésítve előadott szövegei.

A közel másfél órás előadás végig magas fokon izzott, amit a ráadás-felolvasást és zeneszámot kitapsoló közönség tetszésnyilvánítása igazolt leginkább. Az alkotónak a bevezetőben említett, negyvennyolc éves korát mintegy összegzésre, „betakarításra” sarkalló életérzése valójában igazi életörömöt jelentett. A rengeteg jelenlévő fiatal néző-hallgató érdeklődése bizonyítja Lackfi János hitvallásának, a „versben járj, tovább érsz!” gondolatnak az igazát. Lackfi János, Lackfi Dorottya és Sinha Róbert vasárnap Sepsiszentgyörgyön lépett fel, hétfőn Csíkszeredában, kedden Gyergyószentmiklóson, szerdán pedig Kolozsváron láthatja őket a közönség.