Ismét felcsendül Mága Zoltán hegedűje Erdélyben

Bede Laura 2019. október 27., 09:28

Ismét Erdélyben örömmuzsikál Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima-díjas magyar zenész október 29. és november 7. között.

Nick Vujicic szerint fontos megértenünk, hogy nem a külsőnk vagy a munkánk tesz értékessé Fotó: Bec Norbert

Tizenegy erdélyi templomban ad koncertet októberben és novemberben Mága Zoltán Prima Primissima-díjas magyar hegedűművész – a fellépések bevételét jótékony célra fordítják. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett művész az RMDSZ nőszervezete kezdeményezésére indul erdélyi turnéra, amelynek

első állomása a nagyváradi rogériuszi református templom lesz, ahol október 29-én 18 órától lép fel.

Másnap az aradi belvárosi római katolikus templomban muzsikál szintén 18 órától, november 3-án pedig két alkalommal koncertezik: 16 órától a szászrégeni római katolikus templomban, 19.30-tól a marosvásárhelyi Gecse utcai református templomban. November 4-én 18 órától Kovásznán játszik a belvárosi református templomban, másnap 16.30-tól a gyergyószentmiklósi Szent Miklós római katolikus templomban, majd 20 órától a kézdivásárhelyi református templomban.

A turné következő állomásai: november 6-án 16.30-tól a csíkszeredai református templom, 19.30-tól a brassói belvárosi római katolikus Szent Péter és Pál templom; november 7-én 16.30-tól a székely­udvarhelyi Szent Miklós római katolikus templom, 19.30-tól a segesvári református templom.

Egyébként Mága Zoltán erdélyi, jótékonysági koncertjeire tavaly márciusban több mint 15 ezren látogattak el, és több mint 10 millió forint (mintegy 150 ezer lej) adományt sikerült gyűjteni.

Ugyanakkor az első 100 templomi koncert – amely szintén bejárta Erdélyt – s a Hangok és Harangok fesztiválsorozat alkalmával mintegy 200 millió forintot (átszámítva 3 millió lejt) gyűjtöttek össze.

Mága Zoltán 2009 augusztusában XVI. Benedek pápa elismerését is kiváltó jótékonysági koncertsorozatot indított útjára a magyarországi Szent István Bazilikából 100 templomi koncert címmel. Egyedülálló kezdeményezésével a hegedűművész célja volt, hogy az összefogás jegyében a koncertsorozattal és a köré felépített programmal segítséget nyújtson hátrányos helyzetű és bajba jutott embertársainak hazájában és a határokon túl egyaránt. Az erdélyi turnék a 100 templomi koncert rendezvénysorozat keretében zajlanak.