Alkotmányellenes, ha csak bérletet számolnak el az iskolába ingázó diákoknak

Bíró Blanka 2019. október 26., 15:32

Nagyon sok diák nem tud bérletet váltani, csak jegyet vásárol, ezentúl viszont ők is el tudják számolni az utazási költségeket.

Ha megtérítik a diákoknak az ingázás költségeit, csökkenhet az iskolaelhagyás mértéke Fotó: Veres Nándor

Egy Kovászna megyei tanintézet kezdeményezésére kénytelen módosítani az oktatási törvényt a parlament. Az alkotmánybíróság ugyanis a napokban kimondta:

alaptörvénybe ütközik, ha a diákoknak csak a bérlet alapján számolják el a törvény által szavatolt ingázási költségeket.

A visszásságra, a hátrányos megkülönböztetésre a bodzafordulói Nicolae Bălcescu Szakközépiskola vezetősége hívta fel a figyelmet, kérve, hogy ne csak a bérlet alapján térítsék meg a költségeket. A bodzafordulói tanintézet már évekkel ezelőtt elindította a jogi folyamatot, hogy a diákoknak bármilyen számla, buszjegy alapján kifizethessék az ingázás költségeit. Az ok:

számos diákjuk jár be a környező falvakból, és nincs minden településről rendszeres járat megfelelő időben, így kénytelenek más szolgáltatást is igénybe venni, de bérletet nem tudnak váltani például a magáncég által működtetett kisbuszokra.

A tanügyi törvényben az áll, hogy azoknak a diákoknak, akiknek nincs lehetőségük a lakóhelyükön iskolába járni – például nincs középiskola –, a bérlet alapján megtérítik 50 kilométeres távolságon belül az ingázás költségeit azoknak, akik bentlakásban vagy albérletben laknak, egy félévben nyolc oda-vissza hazautazás költségét fizetik ki.

Az alkotmánybíróság döntése szerint a „bérlet alapján” megfogalmazásnak kell kikerülnie a törvénycikkelyből. A döntést kiközlik a parlament két házának, a kormánynak, de ezzel a történet és a bürokrácia még nem ért véget. Az edupedu.ro oktatási portál szerint a vonatkozó módosítást még meg kell szavaznia a parlamentnek.

Az alkotmánybíróság döntését az Országos Diáktanács is üdvözölte,

közleményükben úgy fogalmaznak, hogy nagyon sok diák nem tud bérletet váltani, csak jegyet vásárol, ezentúl viszont ők is el tudják számolni az utazási költségeket. Meglátásuk szerint ezzel csökken az iskolaelhagyás mértéke, hiszen azok is megkapják a pénzüket, akik a család nehéz anyagi helyzete miatt eddig nem tudták fedezni az ingázást. Arra kérik az új kormányt, kövesse figyelemmel a módosítás gyakorlatba ültetését, készüljenek el erre vonatkozóan a helyi akciótervek is, hogy minden ingázó diák megkapja a pénzét.