Vége a papírtologatásnak, nekilátnak a szászkézdi vár felújításának – VIDEÓ

Pap Melinda 2019. október 25., 14:22

Két évig tartó bürokratikus huzavona után elkezdődik a szászkézdi parasztvár felújítása. A világörökségi helyszín 14. században épült erődítménye két év múlva nyitja meg újra kapuit a turisták előtt.

Fotó: Turism.saschiz.ro

Két évig bezár a látogatók előtt a szászkézdi parasztvár: hamarosan elkezdődnek a 14. századi erődítmény felújítási munkálatai. A Maros megyei szász település lakosságának menhelyéül szolgáló vár restaurálására az Agerpres közlése szerint

8,5 millió lejes támogatást nyert az önkormányzat, az erődítmény a 24 hónapig tartó felújítási folyamatot követően nyitja meg újra kapuit a turisták előtt.

Az egykori parasztvár turisztikai körforgásba való beemelése azért is fontos, mivel Szászkézd egyike azon kevés romániai településnek, mely erődtemploma révén felkerült az UNESCO Világörökség-listájára. A vár felújítására még 2017 májusában írták alá a finanszírozási szerződést a fejlesztési minisztériummal, de

a hosszas, bürokratikus eljárás miatt csak idén júliusban adhatták ki a munkálatok megkezdésére vonatkozó parancsot.

A restaurálási folyamat során az erődítmény visszakapná eredeti arculatát, illetve tájékoztató és marketing kampányt is építenének köré, mellyel vonzóbbá tennék a látogatók számára. A projekt összértéke közel 8,5 millió lej, melynek nagy része vissza nem térítendő támogatás.

A szászkézdi parasztvár támadások idején szolgált menedékül a közeli települések lakossága számára, de a közösség élelemtartalékának a raktározására is használták.

A hajó alakú vár alapterülete 5000 négyzetméter. Az évszázadok alatt több legendát is szőttek köréje, egyik szerint titkos alagút köti össze a falu központjában található evangélikus erődtemplommal, de olyan is akad, mely szerint a faluba érkező kereskedőknek egy szekér követ kellett felvinniük a dombtetőre, hogy ott kereskedhessenek.

Az erődítmény a település központjától körülbelül egy kilométerre, a falu melletti dombtetőn található, kanyargós ösvényen közelíthető meg.

1347 után építették, háromszoros falgyűrű vette körül, 9-10 méter magas falakkal, hat négyemeletes torony védte. 1704-ben elfoglalták a kurucok, majd visszafoglalták a császáriak.

Fotó: Visit-Mures.ro

A 20. század elején még épen állt, állapota az utóbbi években romlott le, már-már veszélyt jelentett a turisták biztonságára. Ennek oka, hogy

bár a szászkézdi önkormányzat már 2012-ben aláírt egy finanszírozási szerződést a felújítására a fejlesztési minisztériummal, ezt végül a kormányban megtorpedózták.

A világörökségi helyszínként számon tartott Szászkézd (románul Saschiz, németül Keisd) Maros megyében, Segesvártól 20 kilométerre található, a történelmi Királyföld szélén. Az 1493 és 1497 között épült evangélikus erődtemploma révén került fel az UNESCO listájára.

{A}