Magyar színházi előadások fesztiválja Brassóban

Kiss Judit 2019. október 23., 12:56

Magyar színházi fesztivál keretében láthat erdélyi, határon túli, magyarországi előadásokat a Cenk alatti város közönsége csütörtöktől vasárnapig, a brassói szemlét harmadízben szervezik meg.

Barta Ágnes és Trill Zsolt a budapesti Nemzeti Vitéz lélek című előadásában Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház

Többek közt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a budapesti Nemzeti Színház is részt vesz a Brassói Magyar Színházfesztiválon. Csütörtökön a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata előadásában látható Agatha Christie A láthatatlan hóhér „és már senki sem!” című produkciója Gáspárik Attila rendezésében. Másnap a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház adja elő a Lovagias ügy című zenés vígjátékot, amelyet Gaál Ildikó állított színpadra.

Pénteken Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? című darabját láthatja a közönség Sebestyén Aba előadásában, majd a budapesti Nemzeti Színház, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Zsámbéki Színházi Bázis koprodukciójában Zelei Miklós Zoltán újratemetve című színműve szerepel a programban, az előadást Vidnyánszky Attila rendezte. A fesztivál zárónapján a budapesti Nemzeti Színház Tamási Áron Vitéz lélek című drámáját mutatja be.

Keresve sem találhatnék a világirodalomban még egy olyan szerzőt és darabot, amely jobban illene hozzánk, az újrainduló Nemzetihez, mint Tamási Áron és a Vitéz lélek. Leginkább a derű miatt, ahogyan ez a történet megszólal”

– nyilatkozta Vidnyánszky Attila rendező, a budapesti Nemzeti Színház igazgatója a darab bemutatásakor, 2013-ban. Az előadásokra jegyeket a Bilete.ro honlapon, illetve a brassói RMDSZ-székházban lehet váltani. A fesztivál programjának kínálatában szerepel még verses előadás, lírai koncert és színészzenekari koncert is.