Péntektől, rendhagyó módon utalják a magyar állam oktatási-nevelési támogatását

Krónika 2019. október 22., 22:15

Ezen a héten indul a támogatások folyósítása a Szülőföldön magyarul program keretében, az első átutalásra pénteken, október 25-én kerül sor – közölte szerkesztőségünkkel a program koordinátora.

Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) munkatársa kedden a Krónikát arról tájékoztatta, hogy idén az OTP Bank szakított a hagyománnyal, és nem ábécésorrendben fog történni a kifizetés, viszont ugyancsak kilenc részletben kerülnek a számlákra a magyar állam által biztosított összegek.

Mindenki számára értesítő levelet küldünk, amely tartalmazza a kifizetés dátumát, valamint azt, ha valami probléma adódott a bankszámlaszámukkal” – közölte Ady-Kovács-Ferenczi Noémi.

A programkoordinátor hozzátette, a levelekre a jövő hét elejétől lehet számítani, és amennyiben november végéig nem kapják kézhez azokat, telefonáljanak a pályázati irodához. Fontos az is, hogy akiknek hiánypótlást kellett beküldeniük, egyelőre még nem számíthatnak a kifizetésre, sem értesítő levélre. Az ő esetükben erre december előtt nem lehet számítani.

Idén egyébként 139 737 támogatási kérelem érkezett be az RMPSZ-hez a Szülőföldön magyarul program keretében, ebből 139 085 oktatási-nevelési, 652 pedig hallgatói támogatásra. A 139 737 kérésből 138 409 volt teljes, 1328 dosszié viszont hiánypótlásra szorult, kiegészítésük jelenleg zajlik. A 138 409 dosszié közül 916-nál már a beérkezéskor világossá vált, hogy érvénytelenek. Akárcsak tavaly, a Szülőföldön magyarul program keretében ebben az évben is 22 400 forint (közel 330 lej) a magyar állam által óvodásoknak és iskolásoknak nyújtott támogatás értéke, az egyetemistáknak folyósított hallgatói támogatásé pedig 2800 forint (mintegy 40 lej).