Az afrikai sertéspestis alakítja a húspiac árait

Krónika 2019. október 21., 19:18

Karácsonyig érezhetően emelkedhet a sertéshús ára, a marha és a csirke eközben olcsóbbá válhat a szakértők előrejelzései szerint.

Romániában márciustól folyamatosan emelkedik a sertéshús ára Fotó: 123RF

Az afrikai sertéspestis alaposan felforgatta az elmúlt időszakban a sertéshús piacát: a vírus ugyanis agresszíven terjed Kínában, ami miatt a keleti ország leállította az exportját, és ezzel párhuzamosan erős importálásba kezdett a szükségletek fedezése érdekében. Mindez áremelkedéseket von maga után az európai piacon, ahol a tavalyhoz képest alig 0,3 százalékkal bővült a termelés – mutat rá rövidtávú prognózisában az Európai Bizottság. A szakértők kiemelik,

a termelés már-már elenyésző növekedése mellett az előrejelzések szerint az export 12 százalékkal fog bővülni, a  fogyasztás pedig ilyen körülmények között 1,4 százalékkal zsugorodhat.

 Bővülő keleti export

A brüsszeli adatok szerint már az idei év első négy hónapjában 37 százalékkal több élő vagy egész sertést és 60 százalékkal több sertéshúst exportált Európa Kínába – ez a keleti ország „nyelte el” a kivitel 43 százalékát. Eközben megkétszereződött a Vietnamba irányuló sertéshúsexport is.

Az afrikai sertéspestis elterjedése Kínában olyan hiányt eredményezett a piacon, amit rövid távon még importból sem tudnak fedezni. A szakértői becslések szerint a kínai termelés 20–35 százalékkal zsugorodhat. A vírus ugyanakkor más ázsiai országokban, mit Vietnamban és Kambodzsában is terjed”

– mutat rá elemzésében az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága (DG Agri). A testület szakértői szerint a helyzetre az lehet megoldás, ha a fogyasztók más húsfajtákat – például csirkét – is vásárolnak.

 Hasonló trendek Romániában is

A világpiaci történések természetesen nem kerülték el a romániai piacot sem, épp annyira kihatással vannak rá a trendek, mint más európai piacokra – az Economica.net gazdasági portál elemzése szerint nálunk március óta egyre nő a sertéshús ára a farmok kapuinál. Főként olyan körülmények között, hogy – mint ismeretes – itt is jelen van az afrikai sertéspestis.

Máris 25,9 százalékos drágulásról számolnak be a szakértők a tavalyi év azonos időszakához képest.

 A csirke és a marha lehet a nyertes

Közben a csirke- és a marhahús ára alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, ezért az elemzők szerint a fogyasztók nagyobb eséllyel fogják ezeket a termékeket választani. Romániában például szeptemberben 3,3 százalékkal csökkent a csirkehús ára a 2018. kilencedik hónapjában regisztrált árszinthez képest, és 100 kilogramm jelenleg 152,2 euró körül alakul. Európai Uniós összevetésben ez a harmadik legkisebb Lengyelország (122,9 euró) és Litvánia után (147,6 euró).

A marhahús piacán is 2–7 százalékkal alacsonyabbak az árak eközben, mint 2018-ban. Romániában szeptember utolsó hetében 100 kilogrammért 291,3 eurót kértek, ami 4,5 százalékos csökkenést mutat az előző héthez képest. Tény azonban, hogy a marhahús ára még így is száz kilogrammonként csaknem 100 euróval magasabb, mint a sertéshúsé.