Liviu Dragnea csalással vádolja Viorica Dăncilát az EU bírósága előtt

Balogh Levente 2019. október 21., 15:58

Frontális támadást indított a Szociáldemokrata Párt (PSD) május óta börtönbüntetését töltő volt elnöke, Liviu Dragnea a párt élére utódjául választott miniszterelnök, Viorica Dăncilă ellen egy, az Európai Unió bíróságához benyújtott keresetlevélben.

Archív felvétel Fotó: PSD

A dokumentumban Dragnea azt állítja, hogy Viorica Dăncilă a valósnál kisebb fizetést jelentett be egyik asszisztense, Adriana Botorogeanu esetében. Dragnea szerint az asszisztenst minimálbéren jelentették be, miközben valójában nagyobb fizetést kapott.

Ennek nyomán az államkasszába törvénytelenül kevesebb pénz folyt be adó címén. A volt pártelnök szerint ez fölveti az uniós pénzekkel való visszaélés gyanúját.

Az ügy pikantériája, hogy Botorogeanu egyike a Teleorman megyei önkormányzat szociális és gyermekvédelmi osztálya azon két alkalmazottjának, akiket csupán fiktíven alkalmaztak, mivel valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak. Emiatt Botorogeanut két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. És ez az az ügy, amely miatt Liviu Dragneát május végén három és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélésre való felbujtás miatt. A kérdéses időszakban ugyanis ő volt a Teleorman megyei önkormányzat elnöke.

{K1}

Dragnea az EU bíróságához benyújtott dokumentummal azon keresetét próbálja megtámogatni, amelyben a PSD rendkívüli tisztújító kongresszusa eredményének megsemmisítését, ezen keresztül pedig a párt feloszlatását szeretné elérni. Álláspontja szerint ugyanis azzal, hogy a törvénytelenségeket elkövető teleormani szervezetet nem oszlatták fel, sőt a kongresszuson ezen szervezet szavazatai is hozzájárultak Viorica Dăncilă pártelnökké választásához, törvénytelen a tisztújító kongresszus eredménye.

{K2}