Erdélyi festészet a két világháború között: nagyszabású képzőművészeti tárlat nyílik a marosvásárhelyi Kultúrpalotában

Antal Erika 2019. október 19., 12:39

A két világháború közötti magyar, román és szász festészet anyagából nyílik tárlat a marosvásárhelyi Kultúrpalotában jövő pénteken. Az alkotások születése szorosan kapcsolódik a nagybányai festőiskola hatásához.

A festmények zöme megérkezett Vásárhelyre, készül az ismert művészek alkotásaiból álló kiállítás Fotó: Haáz Vince

A magyar, a román és a szász képzőművészet egymásra gyakorolt hatását szemlélteti az a marosvásárhelyi kiállítás, amelyet a Maros megyei múzeum szervez és amelynek megnyitóját október 25-én, pénteken este 6 órakor tartják a Kultúrpalota második emeleti ideiglenes kiállítótermében. Az Erdély festészete a két világháború között című tárlat az idén a második nagy léptékű kiállítás lesz a Tonitza-tárlatot követően – mondta Soós Zoltán múzeumigazgató a beharangozó sajtótájékoztatón, arra is felhíva a figyelmet, hogy ez a megközelítés kevésbé ismert a képzőművészetben.

Az alkotások közös jellemzője, hogy valamennyi a nagybányai festőiskola hatását viseli magán.

Az alkotók között pedig olyan művészek is találhatók, akik még Nagybányán kezdték, illetve olyanok. akik már egy későbbi generációt képviseltek. Többnyire jól ismert képzőművészek festményeit állítják ki, akik Európa nagy festőiskoláiban, Rómában, Párizsban, Berlinben, Münchenben tanultak, szereztek tapasztalatot, például Szolnai Sándor, Nagy Oszkár, Ziffer Sándor, Klein József, Hans Mattis-Teusch, Petre Abrudan, vagy Aurel Ciupe. A kiállítás kurátorai Oniga Erika művészettörténész, a Maros megyei múzeum munkatársa, Boros Judit, a budapesti Nemzeti Múzeum munkatársa, Ioan Șulea, a Maros megyei művészeti galéria vezetője, Tiberiu Alex, a nagybányai művészeti múzeum igazgatója és Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója. Ahogy Váry Florentina művészettörténész elmondta,

a tárlat alapját Böhm József Németországban élő műgyűjtő gyűjteménye képezi, Böhm 57 alkotást kölcsönzött a múzeumnak.

Soós Zoltán, Váry Florentina, Oniga Erika a beharangozó sajtótájékoztatón Fotó: Haáz Vince

A kiállításhoz a nagybányai művészeti múzeum 53 festménnyel járult hozzá, a Maros megyei múzeum gyűjteményéből 30 alkotás lesz látható, továbbá a brassói és a kolozsvári múzeumok is kiegészítették a tárlatot a saját gyűjteményükből. A kiállítás 2020. április 19-éig tart nyitva.