Vörös vonalak a bevándorlás ügyében

Pataky István 2019. október 18., 16:51

„Vörös vonalnak” számít Románia számára a kötelező bevándorlási kvóta és az automatikus elosztás – közölte lapunkkal a Migrációs Főfelügyelőség.

Fotó: mti

A bevándorlás ügyében Románia továbbra is elutasítja a kötelező kvótákat, az automatikus elosztást, illetve az uniós tagállamok szankcionálását – derül ki a Migrációs Főfelügyelőség lapunknak küldött válaszából. A hatóság szerint Bukarest számára ezek „vörös vonalakat” képeznek a téma kezelésében. Hozzátették ugyanakkor, hogy

Románia konstruktívan vesz részt minden olyan többoldalú egyeztetésen, amely az önkéntes vállalásra helyezi a hangsúlyt.

A Krónika azután kereste meg a külügyi és a belügyi tárca bevándorlással foglalkozó illetékeseit, hogy az utóbbi időben ismét napirendre került az Európai Unióban a migrációs szabályozás kérdése, néhány tagállam pedig újra egy elosztási mechanizmus kialakításának lehetőségéről beszélt. Mint a válaszból kiderül, Bukarest fontosnak tartja a közös európai menekült­ügyi rendszer megváltoztatását és a dublini egyezmény reformját is a menekültügyi helyzet hatékonyabb kezelése érdekében.

Mivel a külpolitika az alkotmány szerint az államfő hatásköre, a kormányváltást követően sem lehet arra számítani, hogy lényegi változás történjen a román alapállásban a migrációs kérdést illetően.

Bukarest a nyáron úgy döntött, befogad tíz migránst az olasz partok közelében veszteglő, nagy politikai vihart kavaró Open Arms hajóról. „Bukarest aktívan részt vesz a megoldás keresésében: egyrészt meg kell előzni a további emberéletek elvesztését, másrészt meg kell akadályozni egy olyan kiskapu megnyitását, amely az illegális bevándorlást bátorítja” – fogalmazott akkori közleményében a román külügyi tárca.