Lázasan keresi a kormánytámogató voksokat Ludovic Orban

Balogh Levente 2019. október 17., 17:15

Folytatódtak csütörtökön a kormányalakítási tárgyalások Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke és a többi ellenzéki párt között.

Nem állnak be mögé. Ludovic Orbannak össze kell hangolnia a pártok által támasztott feltételeket Fotó: Facebook/Partidul National Liberal

Orban a nap folyamán a Pro Románia, az RMDSZ és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) küldöttségével tárgyalt arról, milyen feltételek mellett támogatnának egy általa vezetett kormányt.

A találkozó után Victor Ponta, a Pro Románia elnöke közölte: egyelőre nincs szó arról, hogy pártja támogassa a kormányt, nem rajta múlik a jövendő kormány sorsa, hanem az öt jobboldali pártnak kell megállapodnia. Közölte: elsősorban a jövő évi költségvetésről vár információkat, és hozzátette:

pártja előre hozott választást szeretne jövő júniusban, az önkormányzati választással egyszerre, vagy egy hét különbséggel.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta: gazdasági témákról tárgyaltak, és egyetértettek a gyors költségvetés-kiigazítás szükségességében, valamint abban, hogy december közepéig el kell készülnie a jövő évi költségvetés tervezetének. Egyben felszólította Orbant, hogy ne módosítsák a választási törvényt. Közölte: nem ígért támogatást, mivel

az RMDSZ PNL iránti bizalma a liberálisok elmúlt évekbeli magyarellenes megnyilvánulásai miatt megcsappant.

Orban előző nap a Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártjával (PMP) egyeztetett, amely késznek mondta magát arra, hogy szakértőkkel segítse a PNL által alakítandó új kormány munkáját, de az még nem dőlt el, hogy a párt részt vesz-e és milyen szinten képviseltetné magát a kormányzatban.

Eugen Tomac, a PMP elnöke szerint a PMP azon elvárásának sem lesz akadálya, hogy kormányban különálló struktúrára bízzák a Moldovai Köztársasággal ápolt kapcsolatok fejlesztését. A felek megállapodtak abban is, hogy a képviselőházban mielőbb tűzzék napirendre és fogadják el a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről szóló törvénymódosítást.

Az ALDE hajlandó lenne megszavazni a PNL-kormány beiktatását, amennyiben nem vonják be a PMP-t,

és az új kormány vállalja, hogy nem módosítja sürgősségi rendeletekkel a PSD–ALDE kormányzás idején hozott igazságügyi törvényeket. Emellett Tăriceanu azt akarja, hogy az Orban-kormány tartsa meg az egykulcsos adót.

Amúgy Ludovic Orban szerda este arról beszélt: a bizalmatlansági indítvány 238 vokssal ment át a parlamenten, és nekik jelenleg ehhez képest 15-tel több szavazatuk van, amelyre számítanak a kormány parlamenti beiktatásához szükséges bizalmi szavazatkor, de a tárgyalások folytatódnak. Eközben egy szerdán este nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint Dan Barna, Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke – akivel a tervek szerint pénteken egyeztet Orban – arról beszélt pártja vezetőiek: céljuk továbbra is az, hogy az államfőválasztás után előre hozott választásokat írjanak ki, addig pedig nem szabad kormányra lépniük. Szerinte a PNL éppen azt szeretné, hogy az USR együtt kormányozzon vele, ez lenne számára „a földre szállt mennyország”. Csakhogy ha a kormányzás sikeres lesz, a PNL magának vindikálja az érdemeket, ha pedig nem – és ez a valószínűbb – , akkor mindent az USR-re fog majd. Barna szerint ezért az USR érdeke az, hogy a következő választásokig ellenzékben maradjon.