Gázt adnak a Volkswagen-gyárért folytatott román–bolgár versenyben

Bálint Eszter 2019. október 17., 16:36

Fotó: Veres Nándor

A romániai és a bulgáriai hatóságok is lendületet vettek, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a szíriai hadműveletek miatt a Volkswagen-csoport halasztani készül a tervezett törökországi beruházását. Mivel mindkét dél-kelet-európai állam szerepelt azoknak az országoknak a listáján, amelyeket a német vállalat megvizsgált lehetséges gyárhelyszínként, a megváltozott körülmények között a felek arra próbálják rávenni a Volkswagen illetékeseit, hogy náluk valósítsa meg a beruházást.

Bulgária például csaknem megduplázta, a korábban ígért 135 millió euróról 260 millió euróra emelte az állami segítség összegét.

Minderről Rosen Plevneliev volt államfő beszélt, aki a BTA hírügynökség szerint arról is beszámolt, hogy Szófia egyúttal az elektromos infrastruktúra fejlesztését, továbbá olyan oktatási intézkedéseket is tervez, amelyek segíthetnék a vállalatot.

Közben a romániai hatóságok is tárgyalnak a német óriással. Erről beszélt egy csütörtöki rendezvényen Paula Pîrvănescu, az üzleti szféráért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős minisztérium államtitkára. Mint mondta,

a Volkswagen egy bizalmas projekt, amelynek értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt”.

Beszélt továbbá arról is, hogy más nagy konstruktőrökkel is tárgyalásokat folytatnak. „Nemcsak a Volkswagenről van szó. Próbáljuk elérni, hogy ne csak az ország nyugati részébe érkezzenek a befektetések” – fogalmazott az államtitkár.

Amint arról beszámoltunk, Gheorghe Falcă európai parlamenti képviselő kedden úgy nyilatkozott, a Volkswagen azt fontolgatja, hogy Aradon nyisson egy Skoda-gyárat, miután a korábban bejelentett törökországi beruházásának halasztása mellett döntött.