Kormányátalakítás: Orban szembe megy az RMDSZ-szel

Balogh Levente 2019. október 16., 18:11

Megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat szerdán Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök. A PNL elnöke nem ért egyet az egyfordulós polgármester-választás megtartásával.

Dac. Ludovic Orban annak ellenére nem mond le a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről, hogy szüksége lehet az RMDSZ támogatására az új kormány beiktatásához Fotó: PNL

Gőzerővel zajlottak szerdán a kormányalakítási tárgyalások Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy nappal korábban kormányalakítással megbízott elnöke és a többi ellenzéki párt képviselői között. Ludovic Orban szerdán a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselőivel tárgyalt, utóbbiak miniszteri tisztségekért részt is vennének a kormányban.

Csütörtökön várhatóan a Pro Romániával és az RMDSZ-szel egyeztet, pénteken pedig a mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), valamint civil szervezetekkel.

A PNL legfőbb gondja az, hogy nincs meg a szükséges támogatása a parlamentben.

A többi párt ugyanis feltételeket szabott a támogatáshoz, amelyek nem egy esetben ellentétesek egymással. A Dăncilă-kormány megbuktatását megszavazó pártok közül az RMDSZ támogatása sem biztos, mivel a jelek szerint Orban nem hajlandó elfogadni azon feltételét, hogy maradjon az egyfordulós polgármester-választás.

Orban kedden este a Digi 24 stúdiójában leszögezte: nem csupán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) akarja, hogy ismét két fordulóban válasszák meg az elöljárókat, maga a PNL is egyetért ezzel, sőt még egy törvénymódosítást is benyújtott ezzel kapcsolatosan, akárcsak a Népi Mozgalom Párt (PMP).

Itt nincs probléma, a PNL támogatja a kétfordulós polgármester-választást”

– szögezte le Orban, aki a jelek szerint nem enged az RMDSZ-nek, miután szerdán megerősítette: pártja megszavazza a kétfordulós választáshoz való visszatérést. „Az RMDSZ-nek jogában áll a szavazás során kinyilvánítania az álláspontját. Mi nem kötelezhetjük, hogy a saját álláspontjával ellentétesen szavazzon” – fogalmazott.

Ráadásul a Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök vezette Pro Románia nem hajlandó egy kizárólag a PNL által alkotott kormányt támogatni, voksai nélkül pedig 15 szavazat hiányzik a 233-hoz – ennyi honatya támogatása szükséges ugyanis ahhoz, hogy a parlamentben bizalmat kapjon az Orban vezette kormány.

Az ALDE pedig akkor nem támogatja a kormányt, ha abban helyet kap a PMP, amelynek EP-képviselőjéről, Traian Băsescu volt államfőről megállapították, hogy Petrov néven a szekuritáté besúgója volt.

Rövid kormányzásra készül Orban

Ludovic Orban elmondta: nem négyéves kormányprogramot dolgoznak ki, kormánya a következő parlamenti választásig marad hivatalban. Ez elvileg jövő év végén lesz, Orban szerint azonban nem zárható ki az előre hozott választások kiírása – de csakis a novemberi államfőválasztás és az ügyvivő Dăncilă-kabinet távozása után.

Kifejtette, a pártokkal folytatandó tárgyalások vélhetően kedden vagy szerdán sorra kerülő utolsó fordulója után ismerteti a miniszterjelöltek névsorát. Hozzátette,

a miniszterek többsége a PNL-ből kerül majd ki.

Rámutatott, a következő napokban tárgyalásokat kezdeményeznek a parlamenti pártokkal, valamint a munkáltatói szövetségek, a szakmai szervezetek, a civil szervezetek és a szakszervezeti szövetségek képviselőivel is. A miniszterjelöltek listáját a kedden vagy szerdán sorra kerülő utolsó tárgyalási fordulót követően hozzák nyilvánosságra – mondta, hozzátéve, hogy

15, legfeljebb 16 minisztériumból álló kormánystruktúrában gondolkodnak.

Bojkottál a PSD

Az Orban-kormány sikeres megválasztása már csak azért is kérdéses, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött, hogy nem jelenik meg az új kormány beiktatásáról döntő parlamenti szavazáson.

Viorica Dăncilă pártelnök ezt kedden este közölte, hozzátéve: amennyiben az új kormánynak bizalmat szavaz a parlament, a PSD egyetlen olyan intézkedés kapcsán sem fog ellenállást tanúsítani, amely a román állampolgárok javát szolgálja.

Dăncilă szerint a Klaus Johannis államfő által kijelölt miniszterelnök, Ludovic Orban a jobboldali pártok által kilátásba helyezett megszorító intézkedések egyik hangos kezdeményezője. „Különben meg ugyanaz, mint eddig: amatőrizmus és egy nagy semmi. Se kormányprogram, se kormánycsapat. Se tervek, se többség a jelek szerint, mert akik megbuktatták a PSD-kormányt, azok nem tudnak megegyezni egy új kormány megalakítását és támogatását illetően” – jelentette ki Dăncilă, aki megerősítette korábbi bejelentését, miszerint a PSD nem fogja megszavazni a „Johannis kormányát”.

Dăncilă – aki pártja államfőjelöltje – egyúttal közölte: szemtől szembe vitára hívja Klaus Johannist.


Miniszter: a szeretők is emberek

Sajátos módon „vágott vissza” Daniel Breaz, a megbuktatott kormány leköszönő művelődési minisztere a kormányalakításra készülő PNL egyik politikusának, Tinel Gheorghénak, aki közölte: menesztik a minisztériumokból a politikai alapon kinevezett alkalmazottakat. Breaz szerint a PNL tömeges elbocsátásokra készül, embereket akar kirúgni a tárcáktól, Gheorghe viszont azzal replikázott, hogy nem erről van szó, csak a protekciósokat, illetve a PSD-sek szeretőit bocsátják el. „De ők is emberek” – válaszolta Breaz.